Groen! bindt de strijd aan met doodlopende fietspaden

Nu zaterdag om 09h30 rollen Groen! Oost Vlaanderen ism Groen! Geraardsbergen-Lierde een "groen fietspad" uit aan het doodlopende fietspad op de N495 aan de grens tussen Galmaarden (Tollembeek) en Viane (Geraardsbergen). Het fietspad uit Galmaarden stopt abrupt aan de gemeentegrens en herbegint pas aan het kerkhof van Viane.

Raar maar waar!

Vlaamsparlementslid Vera Dua zal samen met Rudy Van Nieuwenhove en Johan De Weerdt en enkele medestanders het fietspad inrijden!

Aan het slot van het jaarlijkse Autosalon wil Groen! benadrukken dat er sneller en meer middelen moeten gaan naar fietspaden. Dat doet ze aan de hand van vier acties in de Vlaamse provincies. 'We hebben sprekende voorbeelden gevonden van het huidige manke beleid', aldus Eloi Glorieux, 'in de vorm van fietspaden die stoppen aan de gemeentegrens'.

Morgen sluit het Autosalon haar deuren. Het was een milieuvriendelijke editie, zo zegt men, want er was veel aandacht voor milieuvriendelijke wagens. Toch blijkt uit recente tellingen dat het aantal verkochte wagens (waaronder ook zware terreinwagens en 4×4's) nog steeds toeneemt en onze wegen en steden dichtslibben. De enige echte milieuvriendelijke "wagen" is dan ook de fiets.

Maar Vlaanderen loopt ver achter wat betreft de aanleg, het onderhoud, het fietscomfort, en de veiligheid van fietspaden. De inhaaloperatie die Vlaams Minister van mobiliteit Van Brempt onlangs aankondigde is ontoereikend. Volgens berekeningen van de Fietsersbond duurt het nog minstens 23 jaar vooraleer de fietspaden van het bovenlokale fietsnetwerk zijn aangelegd.

Bovendien schuift Vlaams Minister van Openbare werken Crevits de verantwoordelijkheid voor de aanleg van de fietspaden af op de gemeenten. Sommige alerte gemeentebesturen sprongen snel op de kar en konden van het subsidiëringprogramma van het gewest gebruik maken. Maar andere gemeenten wachtten af, of raakten verward in een bureaucratisch kluwen.

Op het terrein resulteert dat in prachtige fietspaden die zijn aangelegd tot aan de gemeentegrens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here