Gentse Nieuwbrug weer open na een jaar van verkeersellende

Op vrijdag 21 december om 9 uur werd de Nieuwbrug die de Keizer Karelstraat en de Sint-Jacobsnieuwstraat verbind opnieuw opengesteld voor het verkeer. De bouw van de brug duurde net iets minder dan elf maanden. De Nieuwbrug bestaat uit 750 m³ beton en 27.000 kg staal. Het is de tweelingbrug van de Wijdenaardbrug die enkele honderden meters verder ligt ter hoogte van de Nationale Bank. Deze werd begin dit jaar opengesteld als voetgangers- en fietsersbrug. Het is echter de tweelingzus van de Nieuwbrug en kan in geval van nood gebruikt worden om het verkeer om te leiden. De kostprijs van beide bruggen samen bedraagt net geen 1,5 miljoen euro. De nauwgezette technische voorbereidingen en de ervaringen bij de bouw van de Nieuwbrug hebben het mogelijk gemaakt de werken snel uit te voeren.

Na de opening van de Nieuwbrug loopt de P-route opnieuw via de vertrouwde route: van de Vrijdagmarkt naar Parking Reep rijdt men terug via de Sint-Jacobsnieuwstraat, Keizer Karelstraat, Lange Boomgaardstraat en Seminariestraat. De rijrichtingen in de Reep en Bisdomkaai blijven dezelfde: het is dus niet mogelijk om ter hoogte van de Nieuwbrug deze straten in te rijden. Door het vriesweer van de voorbije dagen konden de trottoirwerken aan de aansluiting van de Bisdomkaai met de Nieuwbrug niet volledig uitgevoerd worden. Deze verkeersluwe verbinding kan pas binnen enkele weken opengesteld worden. Dat is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. De bussen van De Lijn rijden vanaf zaterdagochtend 22 december opnieuw volgens hun normale route en niet langer via de Vlaanderenstraat en Belfortstraat.

De openstelling van de Nieuwbrug is een belangrijke nieuwe stap in het heropenen van de Nederschelde. Zonder deze brug konden de andere werken niet aangevat worden. In een volgende fase wordt de Oude Beestenmarkt heraangelegd. Vermoedelijk start in 2008 al het archeologisch onderzoek. De heraanleg zelf kan pas als de sluis afgewerkt is. In 2008 start het Vlaams Gewest ook met de voorbereidende studies voor de bouw van de Scaldissluis die ter hoogte van de Oude Beestenmarkt gebouwd wordt in 2010. Vermoedelijk kan tegen 2012 opnieuw water stromen in de Nederschelde.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here