Op 30 november trainde een lid van de hondenschool, Te Lande in Krombeke (Poperinge) met zijn "drie jarige Mechelaar", buiten de trainingsuren voor de ringsport. Op een bepaald ogenblik moet de hond de bevelen van zijn eigenaar niet hebben nageleefd en zijn de stoppen bij de man doorgeslagen. "Met de leiband tilde hij de hond enkele minuten van de grond, deze barbaarse straf was echter nog niet genoeg voor de hondeneigenaar, zodat hij zijn hond nog eens in elkaar schopte.

Volgens de dierenrechtenorganisatie BLID moet de mishandeling heel hevig en kort zijn geweest, want de hond was onmiddellijk in coma". De eigenaar van de doodgeschopte Mechelaar, zou niet aan zijn proefstuk toe zijn. Hij zou ook al de verwaarlozing van een Rottweiler op zijn kerfstok hebben, volgens onze bron. Zelf kweekt de man ook honden. Het hele voorval is uitlekt, de dag nadien op een feestmaal van de club, toen iemand aan de tafel riep "ik zit niet met een moordenaar aan de tafel".

Getuige
Een directe getuige die aanwezig was bij de mishandeling, was misselijk bij het zien van dit voorval en heeft nog steeds problemen als hij denkt aan die bewuste vrijdagnamiddag. "Ik voel me ook schuldig, had misschien onmiddellijk moeten ingrijpen, het ging allemaal zo snel, ik voel me ook niet meer goed op de hondenschool", weende de nog steeds zwaar aangeslagen getuige aan de telefoon bij BLID. "Ik neem het nog steeds op voor de hond en zal meewerken aan het onderzoek. Ik heb mijn bestuur in kennis gebracht van de gebeurde feiten, meer kon ik niet doen. Het was aan hen om het lid aan te pakken", alsnog de getuige.

Dierenarts
BLID heeft ook gesproken met de dierenarts, bij wie de hond na de mishandeling is gestorven. Daar horen we dat er een heel ander verhaal is verteld aan de dierenarts. "Van een ruk aan de leiband kan een hond zomaar niet in ademnood verkeren", zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID.

Het FOD Dierenwelzijn start op vraag van BLID een onderzoek, dat er moet voor zorgen dat deze gruwelfeiten niet ongestraft mogen blijven. BLID wil dat de eigenaar van de jonge Mechelaar voor de rechtbank wordt gebracht en dat ook de hondenschool word aangepakt.

Dierenrechtenorganisatie BLID heeft klacht ingediend bij de Federale Overheid Dierenwelzijn, voor dierenmishandeling op een hond, met de dood tot gevolg.

Voor informatie: 0495/20 57 97 Dirk Blanchart – voorzitter