Vlaanderen krijgt forum voor ijzertijdstudie

In Gent wordt vandaag de nieuwe vzw Legia boven de doopvont gehouden. Legia wil uitgroeien tot een Vlaams multidisciplinair forum voor ijzertijdstudie. Een ontmoetingsplaats waar academici en vorsers, elk vanuit hun eigen specialisatie en met hun eigen ervaring en kennis, samenwerken met vzw Legia om een beter inzicht te verwerven in de leefwereld van de ijzertijdvolkeren in Vlaanderen en Europa.

Ondanks een rijk en boeiend verleden wordt besteed Vlaanderen slechts marginaal aandacht aan de eigen geschiedenis, voor de komst van de Romeinse agressor. Op school behoren het oude Egypte, het Griekenland van de Perzische oorlogen en het Romeinse Rijk tot de vaste leerstof. "De volkeren die onze eigen contreien bevolkten worden vergeten of afgeschilderd als barbaarse wilden. Erger nog is dat velen nog het beeld van de Oude Belgen hebben die ons werd meegegeven met de prenten van 's Lands Glorie", ondervindt kersvers voorzitter Dirk Willaert. Dirk Willaert is onder meer de man achter de eerste muzikale Gallische ambachtenmarkt, een succesvol evenement dat begin deze zomer in Destelbergen plaatsvond.

En spijts dit fundamenteel gebrek aan interesse, blijkt dat er bij het brede publiek wel degelijk belangstelling is om meer te leren over de eigen prehistorische wortels. Het belang van erfgoedontsluiting is nog nooit zo erkend geweest door de diverse overheden en een nieuwe generatie academici dient zich aan. Wij als pragmatici zijn op zoek gegaan naar gelijkgestemden die actief zijn op het vlak van experimentele archeologie. Legia is het eindresultaat van veelvuldige contacten tussen de verschillende protagonisten en uren intensief brainstormen", aldus Willaert.

Legia gaat nu op zoek naar een geschikte locatie om een archeosite uit te bouwen en een openluchtlaboratorium op te zetten voor experimentele archeologie. Met dit ambitieuze project wil Legia op wetenschappelijk en historisch onderzoek gebaseerde empirische programma's opzetten. "We hebben een voorkeur voor Oost-Vlaanderen omwille van zijn centrale ligging waardoor we ook bezoekers uit Zeeuws- en Frans Vlaanderen kunnen aantrekken. Al enkele maanden voeren we gesprekken met diverse overheidsdiensten, die allen enthousiast op het project reageren ", zegt Willaert. "De archeosite zal een ijzertijdlandschap tonen met wetenschappelijk verantwoorde reconstructies van een landbouwnederzetting, religieuze en funeraire elementen.

Experimentele projecten naar elk aspect van het prehistorische leven zullen door Legia worden opgezet. "Hierbij zal op verantwoorde wijze en onder wetenschappelijke begeleiding gebruik worden gemaakt van ijzertijdmaterialen en -werkwijzen om proefondervindelijk onderzoek uit te voeren", zegt Willaert. Alle onderzoeksresultaten zullen worden bijgehouden in een gegevensbank. Deze gegevensbank zal toegankelijk zijn voor studiedoeleinden en herevaluatie op basis van nieuwe onderzoekstechnieken.

Anderzijds wil Legia via haar educatieve werking het belang van levenslang leren en de begeestering voor het verleden overbrengen op het brede publiek. Naar scholen toe worden aangepaste programma's opgestart. Verder wil Legia door middel van een goed onderbouwde webstek en het organiseren van lezingen, Vlaanderen laten kennis maken met zijn verleden. De website is nog volop in opbouw, maar wie al iets meer wil weten surft best eens naar http://users.telenet.be/legia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here