Zijn autisten gepikeerd over de film Ben X?

Zijn autisten gepikeerd over de film Ben X? Autisme Centraal reageert: Is het correct dat autisten doorgaans niet blij zijn met de film Ben X? Ook het einde van de film roept nogal wat vragen op. Tegenstanders beweren dat het weergegeven beeld niet realistisch genoeg is en vinden het jammer dat altijd dezelfde vorm van autisme in beeld wordt gebracht. Autisme Centraal nuanceert de kritiek op Ben X.

"Dé autist bestaat nu éénmaal niet zoals terecht ook in vraag gesteld wordt. Dé reactie van een autist op de film bestaat dus al evenmin", reageert Bieke Lambrechts, documentatieverantwoordelijke van Autisme Centraal.

"Wat ons betreft mag een film nog vooral een film zijn en is een groot fictiegehalte daar doorgaans nog altijd eigen aan", gaat ze verder. "Naar beeldvorming rond autisme is dit medium helaas niet het meest realistisch, maar wel erg sterk natuurlijk.

Belangrijk is dan ook dat er in scholen, groepen enz voldoende aandacht wordt besteed aan het kaderen van de thema's autisme en pesten. Dat zaken bespreekbaar worden gemaakt en dat er voldoende toegang is voor iedereen tot correcte, gevarieerde en toegankelijke informatie over autisme.

Het blijft een film.

"Er zijn personen met autisme die erg door de film aangegrepen worden", gaat Lambrechts verder, "er zijn er die het vooral technisch bekijken en het een goede film vinden, er zijn er anderen die blij waren door de film positievere reacties te krijgen van klasgenoten ook al zijn ze inderdaad niet te vergelijken met het hoofdpersonage van de film…

Anderen vinden het dan weer nogal ingewikkeld en moeilijk te volgen en snappen de film niet…. Anderen zullen het inderdaad teveel op zichzelf betrekken en dus vinden dat de film niet klopt of een verkeerd beeld schetst… en er zijn dus waarschijnlijk ook wel enkele jongeren te vinden die er gepikeerd over zijn.

Wat realistisch is voor de ene persoon is dit misschien niet voor de andere.

"Je kan immers heel wat jongeren met autisme ook totaal niet met elkaar vergelijken. Ben X is natuurlijk ook niet bedoeld als een film over autisme, laat staan een reportage over autisme.

Wel heb ik reeds heel wat reacties gekregen van ouders en mensen uit de omgeving van jongeren met autisme die heel wat zaken herkenbaar vonden."

Onrealistisch einde.

"Over het filmeinde is er inderdaad wel wat meer controversie. Echt realistisch is dat einde niet en iedereen weet ondertussen waarschijnlijk wel dat het waargebeurde verhaal waarop het scenario van het boek 'Niets' is op gebaseerd een tragisch einde had.
Voor jongeren met autisme vind ik het wel heel erg fijn dat het medium film net toelaat om aan het verhaal een andere wending te geven. Voor heel wat jongeren met autisme zou de confrontatie immers nog groter zijn geweest."

Uiterlijk waarneembare piekvaardigheden zoals in Rain man zijn makkelijker in beeld te brengen.

"Waarom er zo vaak een bepaald type van autisme wordt opgevoerd heeft misschien ook wel te maken met het feit dat autisme juist zo een onzichtbare stoornis is", besluit Mieke Lambrechts.

Op zich kan je dus helemaal niet zien of iemand autisme heeft of niet. Soms is autisme wel zichtbaar in het gedrag van een persoon. Bij de ene persoon veel meer dan bij de andere, op sommige momenten meer dan op andere, enz…

De filmmakers die het over autisme willen hebben kiezen dus niet zo een gemakkelijk onderwerp want zij moeten het natuurlijk hebben van heel wat visuele beelden.

Ik vermoed dat dit één van de redenen is waarom er in films een meer uiterlijk waarneembaar, dus visueler beeld van autisme gebruikt wordt. De kijker moet waarschijnlijk ook goed het onderscheid kunnen zien tussen het personage met autisme en het personage zonder autisme.

Bovendien is het zo dat net de "extreme" kanten van autisme spannend materiaal opleveren voor filmmakers. Mensen die bijvoorbeeld onvoorstelbaar goed zijn in iets zoals bij de film "Rain man". Ik ken zelf geen mensen met autisme die dergelijke piekvaardigheden hebben en toch werd met deze film een tijd lang het beeld gecreëerd dat mensen met autisme allemaal over wonderlijke gaven zouden beschikken.

Mensen met autisme komen ook in heel wat detectiveseries voor, waarin ze dan door hun zeer goede detailwaarneming en zeer goed beeldend geheugen voor de oplossing van het mysterie helpen zorgen.

En zo heb je nog veel verschillende beelden van mensen met autisme die worden gebruikt… In recentere films als 'Snow Cake', 'Mozart and the Whale' zijn de hoofdpersonages ook normaal begaafde personen met autisme, maar ook zij zijn zeker niet representatief voor een grotere groep personen met autisme."

Meer info:

Autisme Centraal probeert dan ook zijn documentatiecentrum zo laagdrempelig mogelijk uit te bouwen en organiseert voor een groot publiek avondlezingen over autisme. Meer informatie hierover is te vinden op de website Autismecentraal.com.

Wie iets meer gevarieerde beelden wenst over autisme kan alvast ook een kijkje nemen op de website Participate-autisme.be.

Autisme Centraal – Groot Begijnhof 85 – 9040 Gent – tel.: 09 238 18 18. http://www.participate-autisme.be

Met medewerking van www.hulporganisatie.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here