Ericsson start eerste project met biobrandstof voor mobiele basisstations

Ericsson (Nasdaq: ERIC) start samen met de GSM Association en Multinational Telecommunication Group (MTN), het eerste project waarbij biobrandstof wordt gebruikt als energiebron voor mobiele basisstations, die buiten bereik van het elektriciteitsnetwerk liggen. De drie organisaties zetten het project in Nigeria op om aan te tonen dat biobrandstof diesel kan vervangen als alternatieve energiebron voor draadloze netwerken in ontwikkelingslanden.

Biodiesel heeft belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele diesel als brandstof voor basisstations. Biodiesel kan lokaal worden geproduceerd, waardoor werkgelegenheid wordt gecreëerd en tegelijk de behoefte aan transport, logistiek en beveiliging afneemt. Biodiesel heeft ook een lagere impact op het milieu dan gewone diesel. Door de schonere brandstof hoeft het station minder bezocht te worden en wordt de levensduur van de generator verlengd, waardoor operationele kosten worden verlaagd.

"Met een vroege adoptie van mobiele netwerken die worden aangedreven door biobrandstof, loopt Afrika voorop met een innovatie die mobiele communicatie betaalbaar en toegankelijk maakt in ontwikkelingslanden", zegt Karel Pienaar, CTIO van de MTN Group.

Lokale gewassen
Binnen het pilot-project, ondersteund door expertise en fondsgelden van het ontwikkelingsfonds van de GSMA, zetten Ericsson en MTN eerst basisstations op in Lagos. In een later stadium zullen ook stations opgezet worden in landelijke gebieden van Zuid-Oost en Zuid-West Nigeria. De lokale bevolking wordt bevoorraad met verschillende soorten, lokaal geproduceerde gewassen, die vervolgens in biobrandstof worden omgezet. In de eerste testen worden aardnoten, pompoenzaden, jatropha (flessenplant) en palmolie gebruikt.

"De uitbreiding van mobiele netwerken op het platteland is erg belangrijk voor het bevorderen van de sociale en economische welvaart in ontwikkelingslanden", zegt Rob Conway, CEO van de GSMA. "Met biobrandstof hebben mobiele operators lokaal toegang tot een commerciële en milieuvriendelijke brandstof."

De GSMA en Ericsson gebruiken de bevindingen van de pilot om operators in ontwikkelingslanden te helpen vast te stellen of zij eveneens biobrandstof kunnen inzetten voor hun netwerken. Om het volgende miljard mobiele gebruikers te bereiken, dienen we ons te richten op segmenten van de bevolking die minder te besteden hebben", zegt Bert Nordberg , Executive Vice President, Sales en Marketing bij Ericsson. "Met lokaal geproduceerde biobrandstof kunnen de operationele kosten voor mobiele basisstations aanzienlijk worden verlaagd."

Het is er eerste keer dat biobrandstof wordt ingezet als brandstof voor radio basisstations. Slechts 25% van Nigeria is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here