KARDINALEN STARTEN PRECONCLAAF IN ROME

kardinalencollege

Rome (redatie/P.Culator/RaVa)  De kardinalen die al in Rome aanwezig zijn, inclusief de kardinalen die hun tachtigste verjaardag hebben bereikt en dus niet langer stemgerechtigd zijn, hebben vanmorgen de eerste algemene congregatie gehouden.

Met veel belangstelling wordt afgewacht of daarvan voor het eerst ook een korte echo komt. In het verleden bleef de inhoud van deze eerste verkennende gesprekken, waarin op zoek wordt gegaan naar het profiel van de nieuwe paus, geheim. Dat droeg bij tot de sfeer van mysterie met betrekking tot de pausverkiezing. Volgens sommige Vaticanwatchers zal dit keer naar meer openheid worden gestreefd.

Diezelfde Vaticanwatchers gaan ervan uit dat het conclaaf allicht volgende week maandag begint zodat er al vóór Pasen een nieuwe paus zou zijn. Maar kardinaal Angelo Sodano, de deken van het kardinaalscollege, maakte afgelopen weekend duidelijk dat de kardinalen autonoom en zonder druk van buitenaf bepalen wanneer zij hun conclaaf beginnen.

Ook kardinaal André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs, zei vanmorgen dat de kardinalen voor hun preconclaaf zoveel tijd willen nemen als nodig. “De nieuwe paus zal in alle geval orde op zaken moeten stellen binnen de Romeinse curie”, zei de Franse kardinaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here