De kardinalen lopen zich warm

kardinalen

Roma (redactie/RaVa/P.Culator) De paus wordt pas tijdens het conclaaf  verkozen in de Sixtijnse Kapel. Maar toch wordt de aanloop naar het conclaaf – het zogenaamde interregnum – als de belangrijkste periode beschouwd voor het bepalen van de kansen van de mogelijke kandidaten.

Een officiële kiescampagne, zoals bij gewone verkiezingen, is er natuurlijk niet. In de voorbereidende periode komen de kardinalen onderling of in groep wel eens samen en wisselen ze van gedachte over de aanstaande verkiezing.

Ook de keuze van welk restaurant in Rome op welke moment, kan invloed hebben. De H. Geest waait nu eenmaal overal. Het echte verkiezingswerk gebeurt wellicht in de kleinere informele bijeenkomsten van drie of vier kardinalen. Op zo’n moment kan rustig en vrijuit van gedachten worden gewisseld.

Een conclaaf start wel vaker met twee of meer kandidaten die een sterke aanhang hebben. Bij de eerste stemronde zijn de stemmen doorgaans nog erg verdeeld, ook al omdat men dan vaak uit respect stemt voor vrienden of gerespecteerde collega’s, al beseft men dat die slechts weinig kans hebben om verkozen te worden. Maar na enige tijd beginnen een of meer namen naar boven te komen. Toch heeft de eerste dag eerder een symbolische betekenis.

Pas na de tweede of de derde stemronde begint het ernstige werk. Omdat er een tweederdemeerderheid nodig is, komen vaak compromiskandidaten uit de bus. Op zich is dit geen slechte zaak, omdat een dergelijke kandidaat ook een ruime meerderheid achter zich krijgt – wat op zijn beurt de eenheid ten goede komt.

Voor de buitenwereld heeft de H. Geest dan zijn of haar, wie zal het zeggen, werk gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here