Alle medicijnen voor kinderen moeten ook op kinderen getest worden

Europa legt zichzelf regels op voor pillen voor kinderen. Dat hebben de landen van de Europese Unie beslist. Waarschijnlijk worden de nieuwe bepalingen nog voor het eind van het jaar opgenomen in de Europese wetgeving. De nieuwe regels gelden voor alle medicijnen die vandaag nog niet verkrijgbaar zijn.

Tot nu toe krijgen kinderen heel vaak medicijnen voorgeschreven, waarvan de veiligheid en werking niet speciaal voor kinderen zijn getest.

Vijftig procent niet getest.

Toen uit onderzoek bleek dat ruim de helft van de kindermedicijnen nooit op kinderen was uitgetest, vond de EU dat hierin verandering moest komen. Voortaan moeten farmaceutische bedrijven dus eerst de werking bij kinderen hebben onderzocht voor ze de medicijnen effectief aan hen mogen voorschrijven. In ruil voor het extra onderzoek zullen de patenten op geneesmiddelen een half jaar langer geldig zijn.

Gokwerk is te risicovol.

Dokters gokken als het ware wat de beste dosis voor een kind is. Dit is echter niet altijd zonder risico: niet alleen de effectiviteit is anders voor kinderen, een kleinere dosis is daarom niet altijd veilig genoeg. Soms werken medicijnen anders bij kinderen dan bij volwassenen en zijn er ook andere bijwerkingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here