Besmeurde zeevogels spoelen aan op onze kust

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Oostende heeft de laatste dagen al verschillende met olie besmeurde zeevogels binnengekregen. Vermoedelijk heeft een schip op de Noordzee olie geloosd of zijn ruimen gespoeld. Het is de eerste keer sinds de olieramp met het Noorse autoschip Tricolor in december 2002, dat er op korte tijd zoveel olieslachtoffers worden binnengebracht. Het gaat tot hiertoe om een dertigtal zeevogels, waaronder voornamelijk Zeekoeten en Alken. Ook een zeldzame Parelduiker werd met olie op het verenkleed ter verzorging in het centrum aangeboden. Door de noordwestenwind van de voorbije dagen, zijn de slachtoffers naar de kust gedreven.

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt de kustbewoners en wandelaars de besmeurde vogels niet terug het water in te jagen door ze van de verkeerde kant te benaderen. Wandelaars met honden worden verzocht hun troeteldieren aan de leiband te houden. Mensen die op de stranden van de Belgische kust olieslachtoffers aantreffen, kunnen die binnenbrengen bij de politie van elke badstad. Het opvangcentrum van Oostende heeft met de politiediensten een samenwerkingsovereenkomst om noodlijdende vogels snel en adequaat te kunnen opvangen. Er kan ook worden gebeld met het opvangcentrum zelf op het nummer (059) 80.67.66. Opgelet, het opvangcentrum is verhuisd: het nieuwe adres is Zinnialaan 8 en niet langer Langestraat. Ook dood aangespoelde vogels mogen worden binnengebracht.

Vermoedelijk dobberen nog veel meer olievogels op zee, aangezien de wind ondertussen is gaan liggen. Deze vogels zullen proberen de kust te bereiken. Vogelbescherming Vlaanderen raadt iedereen aan om op zo'n ogenblik niet te dicht bij de waterlijn te gaan staan, zodat ze het strand op durven.

Vogelbescherming Vlaanderen vzw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here