NMBS doet alles om stoomlocomotief in ere te houden

stoomlocomotief

Aalst (redactie/mas) De NMBS-Groep beschikt voor evenementen over de ‘29.013’, een authentieke, volledig functionerende stoomlocomotief. Om de tien jaar moeten de vlampijpen in de stoomketel worden vervangen. Een team Britse specialisten van Crewe Railway Works komt volgende week naar Brugge om deze klus uit te voeren in de nieuwe museumbewaarplaats van Steenbrugge.

De ‘Type 29’ wordt onder handen genomen door een ploeg specialisten van de firma ‘London & North Western Railway Heritage Company Ltd.’ uit de werkplaats Crewe Works. Deze Britse firma uit 1840 hielp ons land al met het herstellen van het locomotievenpark na de Eerste Wereldoorlog. Het Britse team blijft twee weken in Brugge voor de vervanging van de vlampijpen in de ketel. De rest van het onderhoud wordt uitgevoerd door NMBS-technici. Die staan in voor het onderhoud van wielen, remmen, stoot- en trekwerk.

De stoomlocomotief 29.013 is van groot historisch belang. Hij maakte deel uit van een bestelling van 300 locomotieven die na de tweede wereldoorlog werd geplaatst om het vernielde materieel te vervangen. Deze machines van Noord-Amerikaanse makelij reden op het hele Belgische net aan een maximumsnelheid van 96 km/u. Ze stonden in voor zowel het reizigers- als het
goederenvervoer en werden ook wel ‘Jeeps’ genoemd, omdat ze net zo veelzijdig waren.

Nummer 29.013 is dezelfde locomotief die op 20 december 1966 de laatste reizigerstrein met stoomtractie trok tussen Aat en Denderleeuw.

De nieuwe museumbewaarplaats in Steenbrugge vervangt die van Leuven, die moet plaatsmaken voor de stadsontwikkeling rond het station. Het kostbare treinmaterieel dat zich in Leuven bevindt, krijgt een voorlopig onderkomen in Steenbrugge, in afwachting van Train World in Schaarbeek, en nog later de museumsite in het station van Oostende. Steenbrugge beschikt over een garage en ook over enkele werksporen, waarop onderhoud aan het actieve historisch
rollend materieel van de NMBS-Holding kan worden uitgevoerd.

Ook in de toekomst zal de locomotief 29.013 een belangrijke rol blijven spelen bij evenementen, als aanvulling op de activiteiten van Train World. In voorbereiding op de opening van Train World loopt een heel programma om het historische treinmaterieel op te frissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here