Speculaas krijgt Vlaamse erkenning als streekproduct

speculoos

Aalst (redactie/mas) Aerts Speculaas uit Waasmunster krijgt de Vlaamse erkenning STREEKPRODUCT.BE voor zijn traditionele speculaas. Het is daarmee de vijfde speculaasbakker met dit Vlaamse label. Spek, ooit basisvoedsel voor de Vlaamse bevolking, krijgt pas nu voor het eerst een Vlaamse erkenning als traditioneel streekproduct. Het bedrijf V.O.F. Janssens uit Mol is de fiere fabrikant ervan.

Els Aerts en Jef Janssens houden de familietraditie met fierheid overeind en geloven rotsvast in de traditionele bereiding van hun product. Ze genieten in eigen streek beiden al grote faam met respectievelijk speculaas en vet spek. Met de Vlaamse erkenning van traditioneel streekproduct krijgt hun traditionele aanpak een officiële bevestiging.

Speculaas kent in de Lage Landen een zeer lange traditie als feestelijk gebak. Begin 20ste eeuw ontstonden, in navolging van de Engelse koekjesfabrikanten, de eerste Belgische kleinschalige koekjesbakkers. In de meeste gevallen bakkers die zich gingen specialiseren als beschuit- of speculaasbakker. Zo verging het ook de familie Aerts uit Sombeke, Waasmunster. Zij specialiseerden zich eerst als beschuitbakker en schakelden tussen de 2 wereldoorlogen over op speculaas.

De speculazen van Aerts hebben hun traditionele vorm en smaak behouden. Het zijn stevige speculazen, rechthoekig versierd met een bloempje en licht gekruid met kaneel. Rond sinterklaas bakken ze “sintspeculazen” gevormd in houten planken tot 85 cm groot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here