koperdiefstallen spoorweg stijgen in 2012 met 81%

koper

Aalst (redactie/stas) Het aantal koperdiefstallen is het voorbije jaar enorm gestegen. 1362 geregistreerde feiten tegenover 751 gevallen in 2011. Een spectaculaire stijging van 81%. Niet alleen kost dat de NMBS handenvol geld (in 2012 geschat op 8 miljoen euro), het weegt ook zwaar op de stiptheid (66.400 minuten vertraging + 114% in vergelijking met 2011). Bovendien gaan koperdieven steeds driester te werk wat zorgt voor een groeiend onveiligheidsgevoel bij het Infrabel-personeel.

Elke dag 3 uur vertraging door kabeldiefstallen
Er was al een spectaculaire stijging van het aantal feiten tussen 2009 en 2011. Het aantal diefstallen ging van 290 naar 751 kabeldiefstallen. Maar met 1362 geregistreerde feiten in 2012, een stijging van 81% tegenover 2011, bereikten we het voorbije jaar een triest record. Door de kabeldiefstallen liepen de
treinen niet minder dan 66.440 minuten vertraging op. Omgerekend betekent dat voor de reizigers gemiddeld 3 uur per dag tijdverlies!

Deze enorme stijging van het aantal kabeldiefstallen kost pakken geld. Er is niet alleen de kost om het gestolen koper te vervangen, er is ook de kost van het personeel dat ingezet moet worden om de schade aan de infrastructuur (bv: kortsluitingen in de elektriciteitscabines) te herstellen (ongeveer 70 voltijdse
equivalenten). Alles bijeen liep het verlies in 2012 op tot 8 miljoen euro. Een verlies voor de maatschappij en de burger.

Meer diefstallen, meer geweld en meer vrees bij technisch personeel
Bij elke kabeldiefstal is er een interventie nodig door het technisch personeel van Infrabel. De diefstallen gaan ten koste van de stiptheid en van het comfort van de 700.000 reizigers die dagelijks gebruik maken van het Belgische spoorwegnet.

Het Infrabel-personeel, en dan meer bepaald onze zogenaamde elektro’s, heeft een 24u op 24u dienst opgericht om het gestolen koper te kunnen vervangen en om de dringende herstellingen te kunnen uitvoeren. Maar sinds enkele maanden groeit het onveiligheidsgevoel bij onze technische ploegen. Het
gebeurt meer en meer dat ze op het terrein geconfronteerd worden met koperdieven die steeds driester te werk gaan, zonder respect voor het menselijke leven.

In dit klimaat is het meer dan ooit noodzakelijk dat de veiligheid van onze technische ploegen gegarandeerd is. Zeker tijdens hun nachtelijke interventies of wanneer onze mensen op afgelegen plaatsen moeten gaan herstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here