Poppers drinken is gevaarlijk… wat doen ze ?

Enkele minderjarigen uit Antwerpen kwamen er met de schrik van af toen ze poppers dronken in plaats van snoven. http://www.hulporganisaties.be vernam dat de winkelier werd aangeraden de verkoop preventief stop te zetten omdat hij had nagelaten de leeftijd van de jongeren na te gaan. Poppers zijn legaal verkrijgbaar in sekswinkels, sauna's, bars en via internet maar mogen geenszins aan minderjarigen aangeboden worden.

Wat zijn poppers en waarom zijn ze zo succesvol?

Poppers (ofwel amylnitriet of butylnitriet) is een gelige brandbare vloeistof die zeer snel verdampt. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in flesjes van 8 tot 12 ml en de damp uit de flesjes wordt door de neus opgesnoven. Al na 15 seconden wordt de stof in het bloed opgenomen en ervaart men warm gevoel in het hoofd, voelt men zich bijzonder ontspannen en wat danserig slapjes in de benen. Poppers maken ook dat aanraken prettig -erotisch aanvoelt. Het wordt vooral gebruikt om het orgasmegevoel te versterken, verlengen of verheerlijken. Sommigen kunnen de geur absoluut niet verdragen en krijgen barstende hoofdpijn of hartkloppingen. Een enkeling valt flauw.

Zolang ze "vers" zijn verspreiden de dampen een aangename zoete geur maar als het goedje begint te bederven ruiken ze eerder naar ongewassen gymnastieksokken, zweetvoeten, of een kleedkamer waar een ganse voetbalploeg net zijn outfit heeft uitgetrokken.

Omdat ze eerst in capsules verkocht werden die bij het openen een 'poppend' geluid maakten, werden ze al snel tot poppers omgedoopt.

De geluksmakende sensaties die het middel krijgt toegeschreven zijn bijwerkingen voor een geneesmiddel dat hart- en astmapatiënten vroeger kregen voorgeschreven. Het is net zoals bij Viagra, dat vandaag omwille van zijn erektiebevorderende eigenschappen wordt gekocht maar eerst als medicijn verkrijgbaar was. Tegenwoordig worden poppers niet meer als geneesmiddel gebruikt.

Waarom ervaren gebruiken leuke sensaties?

Poppers hebben een bloeddrukverlagende en spierontspannende werking. Na inname verlaagt de bloeddruk, moeten de aders meer bloed door het lichaam stuwen en begint het hart extra te kloppen.

Het middel verslapt tegelijk ook de gladde spieren en de vaatwanden. Ook de kringsspier rond de anus gaat minder strak zitten waardoor anale seks vergemakkelijkt wordt.

Omdat de erectie vermindert, wordt dankzij de poppers ook het orgasme op zich uitgesteld of het gevoel dat eraan voorafgaat verlengt in tijdsduur.

Het is een beetje zoals het loodgieterswerk in je huis: als de pijpen plotseling dikker worden, zal er meer water moeten worden opgepompt om de extra ruimte op te vullen. Dit brengt het secundaire effect teweeg: vaatverwijding, of ontspanning van bloedvat. Deze vaatverwijding geeft de gebruiker een warme sensatie over zijn hele lichaam. Grote hoeveelheden zuurstofrijk bloed worden naar de hersenen verscheept en geven een "rush","high". Je ziet oplichtende vlekken als men de ogen sluit. De verhoging van zuurstof leidt ook tot een plotselinge intensivering van positieve emoties, waarbij de lust verhoogt en de zin in seks toeneemt.

Neveneffecten.

Sommige gebruikers krijgen hartkloppingen of hoofdpijn na inname en een enkeling valt flauw. Vermoeidheid en misselijkheid zijn andere gehoorde klachten. Omdat poppers de druk achter de oogbol verhogen kunnen gezichtsstoornissen ontstaan. Dit effect kan enkele dagen aanhouden.

Zijn poppers gevaarlijk?

Gebruik met mate, net zoals alcohol: overdaad schaadt!

Hoewel poppers geen aanleiding geven tot lichamelijke afhankelijkheid, kan er wel een vorm van geestelijke afhankelijkheid ontstaan: een minderheid van de gebruikers vindt na verloop van tijd dat zij onvoldoende het genot van hun climax ervaren zonder het gebruik van poppers. Bij sporadisch en beperkt gebruik door gezonde personen zijn de risico's gering.

Tips om risico's te vermijden:

1. Slik poppers nooit in en drink ze niet! Wie ze inslikt, krijgt net minder zuurstof in het bloed in plaats van meer.

2. Pas op met vuur. Poppers zijn vluchtig en brandbaar!

3. Raak de vloeistof niet aan, want deze vloeistof irriteert de huid en neusslijmvliezen.

4. Mensen met hart- en vaatproblemen mogen geen poppers nemen. De plotseling optredende veranderingen in de bloedvaten, kunnen voor hen zelfs fataal zijn.

5. Combineer poppers niet met XTC of speed omdat dit je hart- en bloedvaten te hard belast.

6. Als je toch poppers gebruikt, hou het dan bij de bekende erkende merken en koop geen doe-het-zelf-preparaten van onbekenden.

Ander nieuws vanop http://www.hulporganisaties.be

Griep aan epidemische drempel
http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=1722

Bij vrouwen die meer dan 75 kilogram wegen, werkt anticonceptie minder efficiënt
http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=1720

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here