Belg.Be Kerstadvies: Kerstdorp Luik

Aalst (redactie) Het kerstdorp in Luik is een grote belevenis. Niet voor niets is dit het grootste en tevens oudste kerstdorp van heel België! Wat begon als een klassieke kerstmarkt, is inmiddels uitgegroeid tot een waar dorp met een eigen dorpsraad, straatjes, heel veel chalets en dus ook haar eigen bewoners! Het kerstdorp is dus veel meer dan alleen een kerstmarkt.

Het kerstdorp heeft zoals ieder dorp zijn eigen Commissarissen, adviseurs en een burgemeester, die verantwoordelijk is voor de animatie en het leven in het dorp. Alle straten, steegjes en pleinen worden versierd en er hangt een unieke magische sfeer in Luik. In 25 jaar van bestaan, is het kerstdorp in Luik uitgegroeid tot grootste kerstmarkt van België door de omvang, de duur en de sfeer.

Jaarlijks trekt het kerstdorp naar schatting meer dan anderhalf miljoen mensen naar de stad. Het kerstdorp bevindt zich op Place Saint Lambert, met een uitloper naar Place du Marché. Sinds 3 jaar wordt er ook een grote sleepiste opgebouwd aan de zijkant van het plein, terwijl centraal op het plein een reuzenrad verrijst. Op Place du Cathédrale verrijst een grote ijsbaan die de winterpret compleet maakt!

 De kerstmarkt

Uiteraard blijft het kerstdorp in Luik ook een kerstmarkt! Vijf weken lang kun je hier op zoek naar het perfecte cadeau en alles voor de kerst. 200 houten chalets bieden geschenken (sieraden, beeldjes, speelgoed, etc.) aan, ambachtelijke typisch Waalse en Franse artikelen, kersdecoratie (ballen, slingers, kerststallen en wenskaarten) en allerlei heerlijke versnaperingen zoals marsepein, gezouten vleeswaren, worst, Glühwein, speciaal kerstbier, koffie, pèket, champagne, oesters, chocolade en peperkoek. 

 Magische verlichting

De verlichting is een speciale innovatie! De magie en verleidelijke macht van het kerstdorp wordt vergroot door de verlichting, die je overal in het kerstdorp terug gaat zien. Magisch verlichte bomen, chalets en historische gebouwen.  

 Speciaal postkantoor

Het kerstdorp in Luik wordt steeds meer een echt dorp! Dit jaar is de eerste keer dat het dorp ook een eigen postkantoor heeft. Hier zijn wenskaarten beschikbaar en de speciale ‘kerstdorp Luik postzegel’. Hiermee kunnen de kerstwensen van bezoekers en inwonenden van het dorp verspreid worden over de hele wereld.  

 Thematische chalets

Ook dit jaar zijn er weer verschillende thematische chalets. De meest bijzondere is misschien wel chalet ‘Dalle Saint-Lambert’, waar fotograaf Jim Sumkay live reportages zal maken. Dit chalet is een virtuele jumelage van Marseille (Europese culturele hoofdstad 2013).

 Rodelbaan

Ook dit jaar zal er weer een rodelbaan verrijzen van bijna tien meter hoog op Place Saint Lambert. Een magisch decor van witheid en verlichting zorgt voor een unieke sfeer op de rodelbaan.

 Animatie en muziek

Aan animatie en muziek zal het niet ontbreken in het kerstdorp in Luik! Verschillende kerstkoren zullen Een band van 20 muzikanten reist regelmatig door de straten en koren, bands en groepen van volksdansen zullen op het kerstpodium te zien zijn.

Een aanrader, met de trein vanuit om het even welk NMBS-station, 9.90€ heen en terug tijdens de kerstvakantie.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here