Door oversubsidiëring zonnepanelen betalen Vlamingen € 4,59 miljard teveel

Door oversubsidiëring zonnepanelen betalen Vlamingen € 4,59 miljard teveel voor groene energie

Zonnepanelen werden in Vlaanderen te lang en te zwaar gesubsidieerd. Dit bevestigt Itinera Institute in een studie. In mei 2010 vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open Vld) als eerste in een parlementair debat het stopzetten van deze oversubsidiëring. Het duurde nog meer dan een jaar voor minister Vanden Bossche het systeem mondjesmaat hervormde. Vandaag toont de analyse van het Itinera Instituut de kostprijs van het zonnepanelenbeleid: jaarlijks 31 euro per gezin, 20 jaar lang.

“Vlamingen betalen te veel voor hun elektriciteit en dat is de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering”, zegt Van Volcem. “Nog bijna 20 jaar zal de consument het getalm van minister Vanden Bossche (Sp.a) in zijn portemonnee voelen.”

Als de minister al in 2010 naar Van Volcem geluisterd, dan zou dit miljarden hebben bespaard in de elektriciteitsfactuur. De tussenkomst van Mercedes Van Volcem uit mei 2010: http://www.youtube.com/watch?v=UrSDcDLxy-A

4,59 miljard teveel

Het totale kostenplaatje van het gevoerde beleid bedraagt € 10,35 miljard voor de periode 2007-2031. Dit wordt doorgerekend in de elektriciteitsfactuur van de consumenten. Itinera becijferde ook een alternatief scenario waarbij de Vlaamse regering vanaf 2007 de ondersteuning gestaag terugschroeft. In dat scenario is de kostprijs van een groenestroomcertificaat in 2010 € 250 in plaats van € 350. Dit gewijzigd beleid zou de consument 4,59 miljard bespaard hebben, aldus de studie.

31 euro per jaar per gezin

“Elk gezin betaalt 31 euro per jaar meer in de elektriciteitsfactuur door het subsidiebeleid inzake zonnepanelen”, rekent Van Volcem voor. “In 2020 bedraagt de meerkost zelfs 38 euro. De subsidiëring van groene stroom afkomstig uit zonnepanelen is een duur verhaal maar spijtig genoeg niet duurzaam. Minister Freya Van den Bossche wist al lang dat groene stroom afkomstig van zonnepanelen overgesubsidieerd werd. Toch bleef ze talmen en daar betaalt de consument nu de factuur voor. De dure stroom, de trage ingrepen en de verkeerde keuzes in het beleid rond hernieuwbare energie zijn stuk voor stuk jammerlijke symptomen van het gebrek aan daadkracht en vooruitziendheid binnen de Vlaamse regering. De consument betaalt de rekening.”

Asociaal beleid
De beleidskeuzes die werden gemaakt, bevoordelen bovendien de hogere inkomens. Van Volcem: “De lage inkomens betalen mee de rekening in hun elektriciteitsfactuur. Iets wat je van een socialistisch minister niet onmiddellijk zou verwachten. Het spreekt voor zich dat men de ondersteuning voor mensen die reeds zonnepanelen kochten niet kon terugschroeven. Rechtszekerheid is belangrijk. Wat de Vlaamse Regering toen wel kon doen, was de aanbevelingen opvolgen en daadkrachtig ingrijpen. In plaats daarvan heeft men getalmd en gewacht.”

In mei 2010 kregen producenten van zonne-energie nog € 350 per groenestroomcertificaat. Toen pleitte Van Volcem in het Vlaams Parlement voor een onmiddellijke verlaging van de groenestroomcertificaten naar 250 en 175. “Hiermee wou ik de toenmalige oversubsidiëring een halt toeroepen. De aankoopprijs van zonnepanelen was immers tot een derde gedaald. Helaas duurde het te lang eer de Vlaamse regering drastisch durfde in te grijpen. Nu wordt duidelijk hoeveel miljarden dit voorstel had kunnen besparen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here