Er is nood aan een extra crematorium

Intercommunale Westlede is een intergemeentelijk, opdrachthoudend samenwerkingsverband van 52 gemeenten en met participatie van de Provincie Oost-Vlaanderen. Het eerste crematorium van “Intercommunale Westlede” werd opgeleverd in februari 1989 en is gelegen in Lochristi.

Reeds na enkele jaren werd duidelijk dat er meerdere crematoria in Oost-Vlaanderen nodig zouden zijn om de stijging van het aantal crematies op te vangen en vooral om de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen. Westlede stelde vast dat er nood was aan 3 crematoria en stelde als locaties Aalst en Sint-Niklaas voorop. In Aalst kende het dossier een aantal obstakels en daarom werd eerst het crematorium Heimolen in Sint-Niklaas gerealiseerd. Op 18 september 2008 ging dit crematorium open. De infrastructuur valt op door haar stijlvolle en sobere architectuur.

Westlede participeerde ook voor één derde in de bouw van een crematorium in het Henegouwse Frasnes-Lez-Anvaing, vlak bij Ronse. Dit ging open begin januari 2010 en vangt een deel van de nood op voor de inwoners van Zuid-Oost-Vlaanderen. Ondanks deze uitbreidingen blijft een derde crematorium in Oost-Vlaanderen absoluut noodzakelijk.

De geplande 2.500 crematies in Crematorium Heimolen te Sint-Niklaas werden reeds vorig jaar overschreden en in Crematorium Westlede te Lochristi blijven we ver boven het geplande niveau functioneren. Crematorium Siesegemkouter is dus een project dat dringend gerealiseerd moet worden. Als er geen juridische obstakels opduiken dan zouden we met de bouw willen starten midden 2014. De bouwtijd zouden we zo kort mogelijk willen houden om effectief van start te gaan eind 2015.

Vereisten voor crematoriumgebouw
Een afscheidscentrum en crematorium is een emotionele plaats waar op een waardige wijze afscheid kan worden genomen. Het is een publieke pluralistische plaats waar mensen ongeacht geloofs- en filosofische overtuigingen terecht kunnen. De architectuur die we nastreven dient uiteraard kwaliteitsvol te zijn, met respect voor de omgeving en voor de emoties van de mensen in de rouw. Het gebouw moet transparant zijn, sober maar niet somber en inspireren tot bezinning.

Het bouwprogramma omvat o.a.:
– een technisch gebouw voor 3 crematieovens;
– twee aula’s met bijbehorende familiekamers en een wachtruimte;
– een gebouw voor cafetaria en rouwmaaltijden;
– de aanleg van parkings en buitenruimte.

Bij de constructie van het gebouw moet duurzaamheid voorop staan. De temperatuurregeling binnen het gebouw moet gebeuren via warmterecuperatie. De bewegwijzering is sober en waar mogelijk worden geïntegreerde, goed zichtbare beeldschermen, gebruikt. Alle gebouwen en de buitengebieden zullen vlot toegankelijk zijn voor personen met een beperking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here