Eindelijke goedkeuring eengemaakt Europees octrooi

Vandaag is het eengemaakt Europees octrooi officieel goedgekeurd. Het belang van de Europees octrooi is cruciaal voor KMO’s: het maakt het beschermen van uitvindingen gemakkelijker en goedkoper en biedt een hefboom om te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het octrooi maakt het in de toekomst mogelijk om in 25 van de 27 Europese lidstaten -Italië en Spanje doen niet mee- een eengemaakt EU-octrooi aan te vragen. De finale doorbraak in het dossier kwam er onder meer door positieve stappen tijdens het Belgisch voorzitterschap. UNIZO is zeer tevreden met deze uiteindelijke goedkeuring.

Het Europees octrooi betekent ook financieel goed nieuws voor KMO’s. Die betaalden zich voor dit akkoord blauw aan octrooiaanvragen in de verschillende Europese lidstaten. Een voorbeeld: Marc Dulst, Qivino investeerde 3,5 jaar in onderzoek naar een nieuwe bewaringstechniek voor wijn, na het openen van de fles. Hij opteerde ervoor om slechts in 11 Europese lidstaten een octrooi aan te vragen, wat alleen al aan vertaalkosten een factuur van 33.000 euro opleverde. Ter vergelijking: de hele octrooiaanvraag in Amerika kostte hem ongeveer 11.000 euro. Het eengemaakte EU-octrooi zal daar verandering in brengen.

Doorbraak liet lang op zich wachten
De invoering van een Europees octrooi sleept al vele jaren aan. Eerder werd het maanden geblokkeerd door Spanje en Italië die het niet eens geraakten over de taalvereisten voor het eengemaakt octrooi. De weg naar het Europees octrooi werd onder het Belgisch voorzitterschap al een eerste keer gedeblokkeerd, maar zat daarna opnieuw vast door onduidelijkheid over waar de zetel van het Europees Octrooihof gevestigd moest zijn. In juni 2012 werd beslist de zetel in Parijs te vestigen met subdivisies in onder meer Londen en München. Dat opende eindelijk de weg naar de effectieve realisatie van het eengemaakt octrooi. Verwacht wordt dat de eerste Europese octrooien effectief kunnen afgeleverd worden voorjaar 2014.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here