Een op vijf niet in orde met de fietsverlichting

De Gentse politie organiseerde in de loop van november 2012 verschillende preventieve controleacties op de fietsverlichting. De resultaten hiervan zijn vrij positief: een kleine 80% van de fietsers was in orde. Echter, de 20% die niet in orde was bewijst dat de voortdurende aandacht voor zichtbaarheid in het verkeer noodzakelijk blijft. Vanaf 1 december 2012 gaat de repressieve fase van start.

Het wordt vroeger donker en het zijn vooral de schemerperiodes bij zonsopgang en –ondergang die vaak voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Hoewel het gebruik van fietsverlichting schijnbaar verbeterd is, blijft het toch nodig om de fietsers bij het begin van de winter attent te maken op het belang van zichtbaarheid in het verkeer.

Preventieve acties

Daarom organiseerde Politiezone Gent in de loop van de maand november 2012 op verschillende locaties in Gent preventieve fietscontroles. Die preventieve acties hadden vooral de bedoeling om fietsers te motiveren om hun fietsverlichting consequent te gebruiken én om defecte fietsverlichting zo snel mogelijk te laten herstellen.

Slotactie

Op donderdagavond 29 november 2012 werd die preventieve fase afgesloten met een grootschalige controle op het Woodrow Wilsonplein. Hier werden alle fietsers aan een controle onderworpen.

De fietsers met een fiets die technisch in orde was, werden beloond met een fluorescerend gadget (spaakstaafjes). Als hun fiets niet in orde was, kregen ze een pv van waarschuwing. Zij moeten hun fiets zo snel mogelijk (laten) herstellen en die opnieuw op een politiecommissariaat gaan tonen.

Naar goede gewoonte kon het korps hierbij rekenen op de gewaardeerde medewerking van Drive Up Safety!, Responsible Young Drivers en de Fietsersbond.

Resultaten

De preventieve fietsverlichtingscontroles werden in de loop van de maand november vooral door de verschillende commissariaten van Politie Gent en op het volledige Gentse grondgebied uitgevoerd.

Resultaten tot en met woensdag 28 november 2012 – slotactie niet inbegrepen

Aantal fietsers gecontroleerd: 1138

Aantal fietsers waarvan verlichting in orde: 908 (79,8%)

Aantal fietsers waarvan verlichting niet in orde: 230 (20,2%)

Een kleine 80% van de gecontroleerde fietsers was dus in orde. In 2011 was zo’n 92% in orde. In vergelijking met vorig jaar betekent dit dus een stijging van het aantal fietsers van wie de fietsverlichting niet in orde is. Dit toont aan dat een voortdurende aandacht voor zichtbaarheid in het verkeer en een geïntegreerde aanpak van deze problematiek noodzakelijk blijft. In het hoofdstuk ‘Veiligheid’ van het nieuwe bestuursakkoord werd de uitvoering van controles op fietsverlichting dan ook als een van de actiepunten opgenomen.

Repressieve acties

Vanaf 1 december 2012 wordt repressief gecontroleerd. Wie dan nog betrapt wordt op het rijden zonder fietsverlichting, zal een onmiddellijke inning van 50 euro voorgeschoteld krijgen.

De Verkeersdienst in actie

Zoals elk jaar ligt de coördinatie van de fietsverlichtingsacties in handen van de Verkeersdienst. In december 2012 staan ook nog andere verkeersacties op til. Zo is er op 14 december 2012 de Verkeersveilige Nacht, die traditioneel de BOB-eindejaarscampagne en de bijhorende alcoholcontroles op gang trekt. In december wordt bovendien ook actie gevoerd tegen het misbruik van parkeerkaarten voor personen met een handicap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here