‘Entre Amigos’ brengt Spaanstaligen samen in Aalst

Aalst (redactie/mas) Entre amigos? Nooit van gehoord? Het is een pluralistische zelforganisatie van Spaanstaligen in Aalst.

“Entre amigos Aalst bestaat al sinds 2009 uit een behoefte bij de initiatiefnemers om de eigen cultuur te kunnen beleven. De uitbreiding van de groep was in het begin niet zo gemakkelijk. In de landen van oorsprong bestaat niet altijd een cultuur van vrijwilligerswerk en ook niet van organisatie. De mensen hebben in eigen land geleerd zelf de eigen problemen op te lossen. En als mensen zich in de landen van oorsprong organiseren is dit vaak in een religieus kader. We hebben ondertussen al tal van activiteiten georganiseerd. Onze groep is open van karakter. Iedereen die wil, kan deelnemen aan onze activiteiten. “ zegt José Gavilán coördinator van Entre Amigos.

“Wij bereiken daarmee mensen uit verschillende gemeenschappen, waaronder zeker ook veel Vlamingen. Dit hebben we te danken aan de grote interesse voor het Spaans als taal en voor de Spaanse en latino-cultuur. Het klinkt paradoxaal. Maar eigenlijk bevorderen wij op een zeer effectieve wijze de integratie van onze achterban. Men vergeet soms dat nieuwkomers moeten opboksen
tegen twee soorten drempels: de ene is taal als barrière om te communiceren, maar de andere is isolement.”, vult José aan.

“Belgen zullen spontaan weinig in contact treden met onbekenden. In de Belgische cultuur wordt dit niet aangemoedigd. Door onze activiteiten komen zowel nieuwkomers als Vlamingen met mekaar in contact. Wij doorbreken zo het isolement waarin nieuwkomers leven en geven hen kansen om
mensen en de Belgische cultuur te kennen en zo in de samenleving te integreren. Dit wordt ook versterkt door dat wij regelmatig met andere organisaties samenwerken.“ , legt José uit.

Het doel van Entre Amigos is de integratie van haar leden en het samenleven in Aalst te bevorderen; het promoten van de cultuur van haar leden; het uitwisselen van kennis en ervaring onder haar leden én het maatschappelijk ondersteunen van de leden.

info:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here