Buren kijken mee terwijl je surft, wij deden de test….

Hier willen we even de aandacht vestigen op het gevaar van draadloze netwerken. Steeds meer mensen hebben een draadloos netwerk. Dit heeft als voordeel dat u zich overal in huis met uw laptop kan verplaatsen. Een wireless netwerk is kwetsbaarder dan je denkt. We maakten afgelopen week een autorit van tien km met onze laptop in de aanslag als test voor dit artikel en waren na afloop verbaast van het aantal open netwerken die we registreerden.

Op een afstand van ongeveer 10 km hebben we 118 netwerken gevonden waarvan maar 14 beveiligde netwerken. Dat wil dus zeggen dat er kans bestaat dat uw buurman gewoon over je draadloos netwerk je computerbestanden bekijkt of over je netwerk naar sites surft die niet koosjer zijn. Eenmaal zo een netwerk ontdekt dan is de kans op misbruik erg groot. U zal wel voor dat verkeer betalen.

Voor alle duidelijkheid, rondrijden met een laptop en een buurt scannen op signalen van wireless netwerken heet Wardriving, -walking of -cycling, al naar gelang de wijze van vervoer. Vervolgens markeren sommigen de gevonden netwerken, dit heet 'War-chalking' en is niet niet illegaal maar iemands netwerk betreden zonder toestemming is dat wel.

Wie dacht dat een draadloos internet juist binnenshuis kan gebruikt worden heeft het bij het verkeerde eind. Een gemiddeld draadloos internet heeft een bereik van een paar honderd meter. Dus wees op je hoede en beveilig het wireless netwerk met een paswoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here