GEENA LISA & EVI HANSSEN MET ARTSEN ZONDER VAKANTIE NAAR AFRIKA

foto Veerle Symoens

AAlst (redactie/mas) TV-gezichten Geena Lisa en Evi Hanssen gaan van 4 tot 9 december mee op missie met ngo ARTSEN ZONDER VAKANTIE naar het Afrikaanse Benin.

Artsen Zonder Vakantie zijn 600 artsen, verpleegkundigen en paramedici die degezondheidszorg in Afrika naar een hoger niveau willen tillen. Tijdens hun eigen vakantie engageren zij zich om op vrijwillige basis Afrikaanse collega’s aan de operatietafel bij te staan en op te leiden. Met die kennis kunnen zij later zelfstandig aan de slag.
Evi en Geena ondernemen deze trip in navolging van hun vriend Bart Peeters. Die maakte vorig jaar in Rwanda, samen met zijn gezin, kennis met het werk van Artsen Zonder Vakantie. Nu geeft Bart Peeters de fakkel door aan deze twee straffe madammen.
Over madammen gesproken: ook ‘De Madammen’ van Radio 2 reizen mee naar Benin in het spoor van Artsen Zonder Vakantie. Weliswaar niet met zijn drieën, maar Anja Daems zal haar twee thuisblijvende collega-presentatrices een week lang dagelijks op de hoogte houden van haar avonturen in Afrika onder de noemer ‘Radio Benin’.
De aanleiding voor de reis is de internationale dag voor mensen met een handicap op 3 december. De missie naar het ziekenhuis van Boko focust immers op orthopedie. De Artsen Zonder Vakantie werken er voornamelijk met kinderen met klompvoetjes, verlammingen en andere orthopedische problemen. Die worden door de beperkte medische voorzieningen vaak niet op de juiste manier behandeld. Afrikaanse kinderen zijn daardoor gedoemd tot een levenslange handicap aan de rand van de maatschappij.
Evi en Geena nemen hun kids niet mee, maar het staat vast dat hun moederhart van pas zal komen om de lokale patiëntjes een hart onder de riem te steken.
Evi is alvast erg benieuwd hoe ze, als moeder, de reis zal incasseren: “Mijn jongens konden alletwee lopen voor ze één jaar waren. Een schril contrast met de kinderen in Boko. Ik heb het grootste respect voor mensen die ook tijdens hun welverdiende vakantie de handen uit de mouwen steken, om ergens ter wereld het leven een beetje draaglijker te maken”.
Ook Geena is erg enthousiast over het werk van Artsen Zonder Vakantie: “Elk kind heeft recht op een menswaardig bestaan. Dat helpt Artsen Zonder Vakantie te realiseren. Ik kan dan ook niet anders dan hen steunen. Ik hoop dat ik vele mensen kan wakker schudden.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here