Stakingsdrift dreigt NMBS op zijspoor te zetten in Europa

Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu vraagt maatregelen tegen wilde stakingen. “De treinstaking van 14 november 2012 is opnieuw een indicatie van een totaal verziekt sociaal klimaat, die vandaag heerst binnen de NMBS Groep”, stelt Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, die vanmiddag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette en de sociale partners opriep om de aanslepende discussie over de hervorming van de structuur spoedig af te ronden. “Op die manier kan de NMBS Groep zich eindelijk voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst. De ongebreidelde stakingsdrift is onbegrijpelijk.”

“De uitdagingen zijn gigantisch”, zegt Lahaye-Battheu. “Dit jaar nog neemt de Europese Commissie in haar vierde spoorwegpakket een initiatief om het binnenlands reizigersvervoer op termijn te liberaliseren. Dit betekent dat er in de toekomst ook andere operatoren treindiensten zullen kunnen leveren op het Belgisch spoornet. In het licht van deze ingrijpende hervormingen zijn de spooracties, waarbij de reizigers steeds weer worden geijzeld, contraproductief. Alle neuzen moeten dringend in dezelfde richting staan om de NMBS Groep voor te bereiden op wat onvermijdelijk komen zal. Want straks staan er ongetwijfeld nieuwe spoorwegondernemingen klaar die, zoals in verschillende Europese lidstaten nu al het geval is, wel in staat zijn om een minimale dienstverlening te garanderen aan hun klanten.”

In afwachting daarvan roept het liberale kamerlid de voogdijminister op om het bestaande protocol over de uitoefening van het stakingsrecht binnen de NMBS Groep in uitvoering van het regeerakkoord dringend afdwingbaar te maken: “De verplichte aankondigingtermijn om wilde stakingen te vermijden moet gerespecteerd worden en de Holding mag als werkgever niet langer in gebreke blijven om sancties uit te vaardigen bij onregelmatige afwezigheid”, besluit Lahaye-Battheu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here