Verhoging BTW zeker leiden tot toename van zwartwerk

BTW-verhoging tot 22% geen goede piste zegt UNIZO. Een verhoging van het BTW-tarief van 21% naar 22% is alleen maar contraproductief en heeft een negatief effect op de index. Dergelijke aanpassing verhoogt bovendien nodeloos de consumptieprijzen en is nefast voor de werkgelegenheid. Dat zegt UNIZO topman Karel Van Eetvelt in reactie op een van de voorliggende scenario’s voor de begrotingsopmaak.

Met uitzondering van voeding, een aantal uitzonderlijke producten en enkele diensten die deels onder een verlaagd tarief vallen, treft dit de meeste goederen en diensten. Kleding, cosmetica, electronica, het bouwen van een huis, … vallen onder meer onder het huidige tarief van 21%. In een aantal sectoren zoals de bouw zal een verhoging van de BTW zeker leiden tot een toename van het zwartwerk. UNIZO benadrukt daarom dat een verhoogd BTW-tarief van 22% geen goede piste is.

Ook zelfstandige winkeliers zijn niet te spreken over het werk dat de prijsaanpassing zou meebrengen. Alle koopwaar in de winkelrekken met 1% verhogen is een werk van lange adem. Indien de winkelier die prijzen niet tijdig aanpast zal de kleine winkelier de pineut zijn en zal hijzelf die 1 % BTW uit eigen zak moeten betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here