Uitstel toelatingsproef geneeskunde is geen goed idee

De N-VA is geen voorstander van het voorstel van KU Leuven-rector Mark Waer om de toelatingsproef tot geneeskundestudies pas na de bacheloropleiding te laten plaatsvinden.

“Het systeem zoals het nu bestaat, werkt goed. Er is geen reden om dit nu drastisch bij te sturen”, vindt Vlaams Parlementslid Vera Celis. “Een van de voordelen is net dat men meteen aan de slag kan, en geen kostbare tijd verliest met het aanbieden van een ‘basisvorming’ exacte wetenschappen.”

Meer algemeen pleit Waer voor ‘breder vormende bachelors’. De eerste drie jaren zouden een algemene opleiding worden met nadien een specialisatie. “Dat is een idee dat we wel verder willen bekijken, maar het hangt er uiteraard vanaf hoe men zo’n brede bachelor concreet uitwerkt”, zegt Celis. “Dit is zeker niet zinvol voor elk studiedomein. Specifieke bacheloropleidingen moeten blijven bestaan.”

De N-VA vreest bovendien dat een dergelijke brede bachelor een daling van de vakkennis kan veroorzaken waardoor een studieduurverlenging van de masters noodzakelijk zal worden. “Verbreden mag geen synoniem zijn voor ‘uithollen”, waarschuwt Celis. “We moeten vermijden dat de eerste drie jaar van het hoger onderwijs in de praktijk een ‘voortzetting’ van het secundair wordt.”

Tenslotte beklemtoont de N-VA het belang van een goede studiekeuzebegeleiding. “Dat de slaagcijfers van onze eerstejaarsstudenten niet goed zijn, is algemeen geweten. We moeten onze studenten een beter inzicht geven in welke studierichtingen aansluiten bij hun capaciteiten en interesses. Een verplichte, maar niet bindende oriënteringsproef op het einde van het secundair onderwijs kan daarbij een nuttig instrument zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here