Spirit wil Franse Apple-muziekwet ook in België

Wie nu liedjes koopt via iTunes van Apple kan die niet afspelen op een andere muziekspeler van bijvoorbeeld Sony, Microsoft of Real One. Maar Apple is geen alleenstaand geval. Ook bij Microsoft aangekochte muziek kan bijvoorbeeld niet op een iPod afgespeeld worden. Eenmaal muziek gekocht bij Apple, weliswaar een uitstekend systeem met een ruim aanbod, kan je je muziek niet meer afspelen als je bijvoorbeeld ooit een Sony koopt.

"Deze praktijken hebben enkel tot doel de muziekliefhebber/consument aan één merk te binden voor zowel afspeelsoftware, de muziek zelf en soms ook de hardware" zeggen de volksvertegenwoordigers. Stel je voor: je koopt cd's in een platenzaak maar je kan deze alleen afspelen als je in dezelfde zaak ook een cd-speler koopt. Als die winkel ermee stopt kun je je gekochte muziek weggooien.

Wat Apple en Microsoft doen is niet alleen verboden koppelverkoop, het is bovendien niet gerieflijk voor de consument en is op termijn nadelig voor de muziekindustrie. Het vertekent de concurrentie en kan onnodige exclusiviteiten creëren. Het gevolg is een kunstmatige en meestal te hoge prijs voor de muziek.

Daarom zal spirit een wetsvoorstel indienen dat aan de internetverkopers van muziek en beeld oplegt muziek in alle gangbare software-formaten aan te bieden. Daarnaast moet de wet hen verplichten een gratis softwareprogramma aan te bieden dat muziek zonder kwaliteitsverlies kan converteren naar het geschikte formaat zoals MP3, AAC (bekend van de I-Pod) ATRAC3 (Sony) WAV of WMA (Windows).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here