Bart Somers(Open VLD) fikst coalitie zonder de sossen

Architect van de Mechelse coalitie Bart Somers met zijn Aalstsers OpenVLD collega, JJ De Gucht.
Architect van de Mechelse coalitie Bart Somers met zijn Aalstsers OpenVLD collega, JJ De Gucht.

Aalst (redactie/mas) Uittredend burgemeester Bart Somers van de Open VLD blijft aan het roer in Mechelen met de N-VA en de CD&V. Caroline Genez van de SP.A kan haar vranke uitspraken in de campagne uitzweten in de oppositie.

De onderhandelaars van de stadslijst VLD-GROEN-M+, N-VA en CD&V hebben na tien dagen intensieve gesprekken beslist om Mechelen de komende zes jaar samen te besturen. Samen beschikken ze over een ruime meerderheid van 32 op 43 gemeenteraadsleden.

De afgelopen dagen werden deelakkoorden bereikt over een aantal belangrijke beleidsdomeinen. Zo werd in een open sfeer verregaande convergentie bereikt op vlak van veiligheid, wonen, mobiliteit, diversiteit, stadsvernieuwing, openbare werken en sociaal beleid. Belangrijke, inhoudelijke knopen zijn ondertussen al doorgehakt.

Tussen de drie lijsten is er nog geen exhaustief inhoudelijk akkoord, maar het vertrouwen is wel voldoende stevig om zich formeel te verbinden om Mechelen samen te besturen. De volgende weken zal er verder onderhandeld worden over een sterk, eenduidig en vernieuwend beleidsakkoord.

De samenstelling en de omvang van de toekomstige beleidsploeg is atypisch. Maar eigenzinnigheid was de afgelopen jaren wel vaker een kenmerk van de Mechelse politiek. Experimenteren, buiten de lijntjes kleuren en dwarsverbanden leggen heeft onze stad geen windeieren gelegd.

Evident is deze samenwerking een lokaal engagement. Op hogere beleidsniveaus hebben de partners vaak uiteenlopende en soms zelfs botsende politieke visies. Voor de drie partners is het duidelijk: op het stadhuis gaat het de volgende zes jaar over Mechelen en al haar inwoners. Zonder onderscheid. Ze gaan voor 100 procent werken aan een beleid dat niemand achterlaat en iedereen kansen geeft.

De stadslijst VLD-GROEN-M+, NV-A en CD&V wijzen erop dat er inhoudelijk en diepgaand onderhandeld wordt over het te voeren beleid. In tegenstelling tot elders, waar eerst de mandaten worden verdeeld, hebben wij in Mechelen de goede gewoonte om te beginnen met een grondig inhoudelijk gesprek. Op basis daarvan zijn al een aantal belangrijke krachtlijnen overeengekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here