Minstens 130 gemeenten willen dat nieuwe besturen inzetten op trage wegen.

Aalst (redactie) Dit weekend – op 20 en 21 oktober – organiseren verenigingen, gemeentebesturen en vrijwilligers in 130 gemeenten de Dag van de Trage Weg. Meer aandacht voor trage wegen, dat is de inzet een week na de gemeenteraadsverkiezingen. Trage wegen zijn van cruciaal belang om de mobiliteitsknoop te ontwarren. Door in te zetten op een degelijk netwerk van trage wegen kunnen zachte weggebruikers zich op een veilige en aangename manier verplaatsen.

Hilde Béatse van Trage Wegen vzw verduidelijkt: “De vraag naar veiligere wegen voor voetgangers en fietsers is groot. De beste oplossing: inzetten op wegen en paadjes die alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk zijn. Deze trage wegen zijn van oudsher de kortste weg naar het centrum of tussen woonkernen. Maar veel trage wegen krijgen vandaag een gebrekkig onderhoud of zijn niet toegankelijk. Zo blijven heel wat mogelijkheden onbenut. Door als gemeentebestuur de kaart van trage wegen te trekken, trek je de kaart van de zachte weggebruiker.”

Ondanks al hun troeven verdwijnen er nog elk jaar kilometers trage wegen. Ze worden verbreed en verhard tot een gewone straat, geraken in onbruik door te weinig onderhoud of worden gewoonweg ingepalmd. En dat terwijl ze het verschil kunnen maken voor veilige en duurzame mobiliteit. In 130 gemeenten in België zijn er acties om het belang van trage wegen te benadrukken. Een sterk signaal aan de nieuwe gemeentebesturen en burgemeesters om trage wegen in het bestuursakkoord op te nemen.

Werk maken van trage wegen loont. Dat bewijzen de deelnemende gemeenten tijdens de Dag van de Trage Weg. Op 20 en 21 oktober krijgen trage wegen de aandacht die ze verdienen. Wandelingen en fietstochten leiden de mensen langs de mooiste plekjes en ongekende mogelijkheden. In verschillende gemeenten gaan trage wegen die al jaren lang niet meer toegankelijk waren, terug open.

Ook jij kan deelnemen aan één van de vele activiteiten. Op www.dagvandetrageweg.be vind je een overzicht van alle deelnemende gemeenten in Vlaanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here