Opnieuw vijf buizerdkadavers gevonden

Zondag hebben wandelaars in Maldegem (tussen Brugge en Eeklo) opnieuw vijf buizerdkadavers gevonden. Drie ervan lagen op enkele meters van elkaar in een open weideakkerland in de buurt van het natuurgebied 'Maldegemveld'. Het gebied is eigendom van de vereniging Natuurpunt en maakt deel uit van het 'Drongengoedbos', het grootste aaneengesloten boscomplex van Oost-Vlaanderen. Alle buizerds vertoonden verkrampte klauwen. Eén karkas was al aangevreten en in de onmiddellijke omgeving werden het kadaver van een aangevreten kat en de resten van een duif gevonden. Oorzaak is ook hier hoogstwaarschijnlijk moedwillige vergiftiging.

Vogelbescherming Vlaanderen maakt zich ernstige zorgen over het plaatselijke broedvogelbestand van de buizerd. Rond deze tijd (tot eind april) trekken de bij ons overwinterende buizerds terug naar hun broedgebieden in Noord-Europa. Een aantal van die dieren zal dus nooit in zijn broedgebied aankomen, de vogels die erna het slachtoffer worden van dergelijke jachtexcessen zijn dus zeker onze eigen broedvogels.

Het is algemeen geweten dat in de streek intensief wordt gejaagd. Verschillende mensen uit de omgeving klagen erover dat er regelmatig nachtritten plaatsvinden langs dreven in de buurt waar de buizerdkadavers zijn gevonden. Met terreinwagens en grote lichten wordt dan de omgeving afgespeurd, vermoedelijk naar verwilderde katten, hazen en vooral vossen.

De roofvogelkadavers werden binnengebracht in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Beernem en zullen toxicologisch worden onderzocht door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. De vereniging vraagt alle provinciegouverneurs om maatregelen te nemen.

Vogelbescherming Vlaanderen vzw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here