Open Brief aan de Aalstenaars… verkiezingscolumn.

Beste Aalstenaars, 

Om 13 uur is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen officieel gestopt. Als ge uw kilo’s papier, programma’s en nutteloze nietszeggende kaartjes nog niet bij het oud papier hebt gelegd, is het nu het moment… Tenzij  u nog niet weet voor wie, tenzij u nog twijfelt… Geen paniek, u bent niet alleen. Er zijn nog wel enkele duizenden Aalstenaars die twijfelen… Het ligt zeker niet aan u na wat u de laatste jaren meemaakte en de laatste weken te horen en te lezen kreeg.

Eigenlijk kiest u morgen niet voor partijen, maar voor mensen. Kiest u voor mensen met een duidelijk verfrissend en toekomstig profiel voor Aalst, of kiest u voor mensen die meer met zichzelf bezig zijn dan met de Aalstenaar. Die van politieke spelletjes spelen, niet alleen hun hobby, maar ook hun beroep hebben gemaakt. Politique Politicienne in het vakjargon.  Eén troost, maar het maakt het u moeilijker… ze zitten in alle partijen.

Eigenlijk kiest u morgen niet alleen voor partijen, maar ook voor mensen. Op stedelijk niveau kunt u de wens van de partij duidelijk wijzigen. Een voorbeeld. Louter een voorbeeld. Als u op de nummer 11 van sp.a stemt, Niels De Rudder, kunt u een harde werker, vooruit duwen. Als u op de nummer 10 van de Open VLD stemt, Bart Van den Neste, kunt u een beloftevolle jongere een kans geven. Als u op de nummer 6 van de CD&V stemt, Lien Gees, kunt u gezond verstand binnen de christen-democraten een kans geven. Als u op de nummer 40 van de N-VA stemt, Mieke De Neve, geeft u een authentieke Vlaamse en Daensiste een kans, zonder dat ze naast haar schoenen zal lopen.

Eigenlijk kiest u morgen geen burgemeester, ook al is het sinds de tweestrijd Anny De Maght-Marc Galle geleden dat er nog zo een burgemeestersdiscussie was en is in de stad. Wie Ilse ziet op tv, in de krant, met carnaval, in de straat, ziet een knappe (de gustibus et coloribus…) lief lachende vrouw. Veel meer ziet de doorsnee kiezer niet. Heeft ze dossierkennis? Is ze een goede voorzitter in het Schepencollege? Is ze een teamspeler?… Dat zien we niet.

Dus daar baseert u zich niet op. Wel merkwaardig dat Aalst Ilse ok vindt, maar haar partij niet… Hoe zou dat komen? Ziet de Aalstenaar dan toch wat er echt aan de hand is in de stad? Geloven de Aalstenaars een partij niet meer wiens daden mijlenver van hun ideologie staan? Of waren de opiniepeilers fout? En kiest u morgen voor de zekerheid van Ilse boven de onzekerheid van Christophe D’Haese of Jean-Jacques De Gucht? Eén ding is zeker, wie voor Ilse kiest, krijgt de hele CD&V cadeau. Ook zij die elk dossier zeven keer voor het licht houden om dan waarschijnlijk nog geen beslissing te nemen. Ook zij die al jaren moeilijk doen over een crematorium en met paard en kar in de stad, de mobiliteit op het spitsuur nog moeilijker maken.

Voor de sossen ontploffen omdat ik Ann VDS niet noemde als kandidaat-burgemeester… even geduld. Ze is nog niet bekomen omdat ze niet in het busje van radio 1 mocht vrijdag. Ja, wie als vijfde centrumstad geen moeite doet om een parlementslid te hebben in Brussel, en weinig vriendjes heeft op de provinciale hoofdzetel, moet niet verschieten dat de media andere BS’ers kiest. Bekende Sossen. Er is werk aan de winkel.

Van Ann VDS weten we wel wat ze waard is en … wat ze niet waard is. Ze is al 6 jaar eerste schepen en bazin van Openbare Werken, Wonen en Elektricteitsmeters…  Ze heeft haar troepen op Openbare Werken in de hand. Zoveel is duidelijk als vrouw. Er waren er ooit anderen… Ze wilt en kan vooruit, is één blok zenuwen, snel ontvlambaar,… Ze vergeet soms eens achterom te kijken of iedereen kan volgen… Een goede, zeer goede vakschepen. Maar vanuit een al jaren achteruit boerende socialistische partij die op de derde of de vierde plaats zal eindigen, de burgemeesterssjerp krijgen? Maar alles kan…  koffiekan… theekan… melkkan…

Zolang de socialisten in Aalst niet investeren in hun wijkwerkingen, in hun leden, in hun volkshuis,… zal de SP.A in Aalst nooit de leidende partij worden. Nooit. Als meer dan de helft van de kandidaten nooit in het volkshuis komen, tenzij ze niet anders kunnen voor een obligate stemming, zal de gewone man nooit geloven dat de sp.a socialistisch of sociaal-democratisch is. Tenzij de sp.a en haar kopstukken opteren voor een links-liberale koers en één worden met de sociaal-liberalen van de Open VLD? Maar ik hoor dat er hoop is… Een nieuw bestuur in klein-Aalst gaat er opnieuw een volkse afdeling van maken. Gaan… als er nog veel overschieten na de verkiezing. Want er zijn er elke verkiezing veel geroepen, maar weinig uitverkoren.

De sociaal-liberalen van De Maght en de liberalen van De Gucht zijn één. Met JJ als kandidaat burgemeester. “Of hij het kan?” vragen ze me… Dat weet ik niet.  Zolang hij het niet is, kunnen we niet oordelen. Maar wie in de politiek iets te graag wordt, wordt het meestal nooit of zelden. Ook al zou Aalst een leuke first lady hebben. Eén waar Aalst en de burgemeester zelf niet beschaamd hoeft over te zijn.  De meeste durven met hun partner niet buiten komen, al dan niet in de kast…

Zolang iemand niet probeert, kan hij niks bewijzen. Kan hij het proberen? Met een goede ploeg kan de liberale partij weer bouwen aan een verfrissende formatie. Maar wat is een goede ploeg. Aalstenaars houden niet van elitaire klikjes die de neiging hebben naast hun schoenen te lopen. Veel salons zoals in Brussel zijn er niet in Aalst. Wie in Aalst buitenkomt, komt tussen het volk. En het volk ziet meer dan je zou willen dat ze zien. Zoveel is duidelijk…

JJ én burgemeester én architect van een eendrachtige liberale ploeg. Dat is de opdracht. Als hij enkel voor het burgemeesterschap gaat, moeten er sterke leiders komen aan het hoofd van de liberale partij, leiders die een partij en beweging leiden in osmose met het Pieter Coeckekabinet. Kan dat niet… Dan zal de liberale vreugde van JJ van korte duur zijn. Komt hij niet in het Pieter Coeckekabinet, maar als eerste schepen aan de tafel… kan hij ook zijn stempel drukken en zorgen dat alle liberalen op één lijn zitten. Of er zouden er nog wel eens kunnen gaan lopen of afhaken… Maar JJ heeft voldoende in zich om een stad te leiden. Met zijn banden in Brussel en Europa  kan Aalst er alleen maar wel bij varen. Ook Anny De Maght is ooit eens moeten beginnen in 1977…

Maar wie kiest voor de Open VLD, al dan niet ook voor JJ of Martine De Maght, kiest voor een partij die kan besturen. Kiest voor een partij die misschien wat sputterde de laatste jaren, maar nu met ververste olie en anti-gel de komende zes jaar tegemoet rijdt. Een partij die het goed voorheeft met Aalst, niet alleen met veel blablabla, maar ook met boemboemboem. Al de werken die nu gerealiseerd worden, komen er mede het inzicht en de creativiteit van de liberalen onder Anny De Maght en haar toenmalige schepenen zoals Johan Stijlemans en Serge Grysolle. De waarheid heeft haar rechten. Als Aalst zich niet in financiële avonturen stortte, is het voor een groot deel aan de liberalen te danken. Een partij die ook voor sociaal evenwicht kan zorgen in de stad. Kordaat, maar met een menselijk gelaat.

En vind je zoals ik dat we in Aalst teveel stil staan… Steek het niet op de schepen van mobiliteit. Een middeleeuwse structuur is niet gemaakt voor verwende kinderen die geen vijf stappen te voet kunnen gaan. Drive-in scholen zullen er nooit bestaan. Denk daar maar eens over na… Als u weer eens uw kind, en uw kind alleen, voor de schoolpoort wilt afzetten.

En zo komen we bij de grote slokop. Misschien wel een te grote slokop. Heb je ook de folderkes en flyers gelezen? Ik zag veel doordruk van het Vlaams Belang… Ontluizen doe je niet zo snel. Ja, ik heb het over de N-VA. Aalst verdient een democratische volksnationale partij. Maar een partij waar sommigen stilaan naast hun schoenen lopen en arrogante trekjes krijgen, als ze die al niet hadden, kunnen we in Oilsjt missen als kiespijn. Ook al zal de 11-juli viering van de stad nooit Vlaams genoeg zijn. Nooit. Voor echte Vlaamsnationalisten is het zelden genoeg. Niet in Brussel, niet in Antwerpen, niet in Aalst.

Komt er verandering? Al wat nieuw is, is de facto verandering. Maar gaan ze kunnen beslissen? Er moet van alles komen, maar naar de kiezer toe durven ze niet kiezen… Misschien hebben ze met paars aan de onderhandelingstafel al gekozen voor een administratief centrum op De Werf, maar met de CD&V voor een administratief centrum in de Pupillen? In de humaniora leerde ik van mijn leraar geschiedenis: de CVP kan nooit kiezen, een beetje naar links draaien, een beetje naar rechts draaien, maar er nooit uitkomen. In Aalst krijg ik de indruk dat het er heel dicht bijstaat, als het er al niet over is… le nouveau CVP à Alost, c’est le N-VA… De geruchten gaan dat ze op twee paarden wedden, en maar morgenavond definitief zullen beslissen. Je moet alleen zien dat je uw eventuele partners niet te veel op de zenuwen werkt, dat je niet meer moet kiezen. Om dan volop de Calimero te kunnen spelen. Wat zei Sartre ook weer over de liefde? Nooit zo groot als dan er een gemeenschappelijke vijand is…

Kan D’Haese een goede burgemeester zijn? Waarom niet? Hij kan nog altijd met heel veel liberalen door één deur, hij weet nog altijd de ideologische erfvijand, de sossen, te charmeren. Maar ook met tsjeeven lukt het wonderwel voor veel N-VA’ers. Hoe zou dat nu kunnen? Maar gaat hij meer extreme krachten uit zijn partij in het gareel kunnen houden?  Veel holebi-gezeik gaat er niet moeten komen uit N-VA-hoek of de SP.A”ers gaan zich roeren. Ann VDS gaat ze niet allemaal kunnen stil houden. En de Open VLD, met de beste en meest oprechte campagne naar de holebi’s,  kunnen niet meer terug. En willen ook niet meer terug. De volbloed hetero JJ is daarom té liberaal om hier plots een conservatieve kaart te trekken… Maar zo zijn er nog veel dossiers… waar we niet weten welke weg N-VA wilt gaan… Hun programma is daarom te mager om een besluit te nemen. Uitspraken uit het verleden te weinig overtuigend.

Een keuze voor verandering is in Aalst een keuze voor een verandering vol verrassingen… Een kracht van verandering waar we niet weten waar ze heen gaat. Is de tijd niet voorbij om aan de kiezer te vragen “Stem voor mij, in blind vertrouwen, en het komt wel goed?”. En de Aalstenaars die al generaties hier wonen en het sociaal moeilijk hebben, staan er niet goed voor, als iedereen in de sociale sector de norm gaat moeten volgen die ze voor de nieuwe Aalstenaars willen opleggen. Want in een sociale sector moet je toch een beleid voeren van ‘Gelijke Monniken, gelijke kappen’?

Groen droomt van 3 zetels… Verleysen zou graag meebesturen… Ja, wie niet? Hun potentiële kiezers moeten zich afvragen of een stem op Groen het verschil maakt of… ze niet beter de SP.A sterker maken? Eén ding is zeker, wie in Aalst PVDA+ stemt, krijgt een raadslid, die als het in de gemeenteraad even erg wordt als in de debatten, het een weggegooide stem is. Stem dan nog beter voor een SP.A’er van de oude stempel…

En het VB? Het VB? Als u veel soep, cirk en cinema wilt in de gemeenteraad moet u VB stemmen. Oppositie om de oppositie. Maar ik wacht  nog steeds op concrete voorstellen hoe het zou moeten. Klagen is één, oplossingen bieden is twee… Ge geeft dan beter uw stem aan een N-VA’er of aan een Open VLD’er, zoals sommige VB’ers gaan doen, die de interne werking en democratie kotsbeu zijn…

Morgen tussen 8 en 15 uur mag u beslissen… wie er in de gemeenteraad komt. Wie er burgemeester wordt en welke coalitie… daar zijn onderhandelaars voor. Die mekaar al vaak besnuffeld hebben, maar nog niet het juiste parfum gevonden hebben die ze gemeenschappelijk zullen spuiten. Dan komt het machtsspel boven, en daar hebben u en ik niks in te zeggen. Wie burgemeester wordt, troost u, daar beslissen 10 mannen en vrouwen over. Niet meer. Hopelijk weten we maandag al iets meer… Hopelijk….

En denk er aan… ge moet niet hopen om te ondernemen, niet slagen om te volharden…

Willem De Zwijger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here