Veerle Baeyens (Haaltert) N-VA dame met stijl.

Aalst (Redactie/Mas Stas) Een intervieuw met een dame met klasse. Veerle Baeyens van de N-VA Haaltert. De nummer vier op de gemeenteraadslijst en lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen.

Belg.be: Je bent een ‘laatbloeier’ in de politiek. Hoe ben je er toch in terechtgekomen?

Veerle Baeyens: Eén ding is zeker: het zit in de familie ! Ik groeide op in Denderleeuw in een gezin van zelfstandigen. Een gezin dat tevens heel actief was in het gemeentelijk sport- en verenigingsleven. Het Vlaamse karakter heb ik met de genen meegekregen. Een verhuis naar Haaltert in 2007 was voor velen géén verrassing. Mijn roots liggen immers in onze deelgemeente Denderhoutem.

Ik zie de gemeente en de buurgemeentes evolueren in een tempo dat niemand voor mogelijk houdt. Daarom wil ik mijn sociale ingesteldheid en mijn bestuurservaring uit de bedrijfswereld ten dienste van iedereen stellen. Langer aan de zijlijn blijven kon ik niet.

Belg.be: Wat is jouw meerwaarde wanneer je morgen mee kan besturen?

Veerle Baeyens: We hebben uitstekende troeven om ons sterk lokaal bestuur uit te bouwen. De grootste troef is onze manier van politiek denken en handelen, ons programma. Het is net hier in onze gemeente dat we werk moeten maken van een open, hechte gemeenschap. Je wordt niet sterker van náást elkaar te leven, wel van sámen te leven.

De beruchte ‘kloof met de burger’ leidde vanaf de jaren ’90 tot de ‘inspraak van de burger’ via gemeentelijke referenda, maar ook via adviescommissies en –raden allerhande, maar…er wordt te veel inspraak gecreëerd die geen inspraak is.Naast de focus op input van de burger, dienen we ook stil te staan bij de output van het beleid.De burger heeft niet enkel recht op inspraak, hij heeft ook recht op uitspraak. De burger moet betrokken worden bij de uitvoering van het beleid. Het is niet enkel bestuur voor het volk, maar ook van het volk én door het volk.

Belg.be: De belastingen zijn laag gebleven in Haaltert, denk je dat deze laag zullen kunnen blijven?

Veerle Baeyens: Een kritische blik op het gevoerde financieel beleid leert ons dat een gestructureerd en transparant beleid noodzakelijk is. Mensen hebben recht op informatie, niemand heeft een probleem iets meer te betalen als je ook weet wat er met je centen gebeurt. Het uitwerken van een lange termijn visie op investeringsniveau, wegen en patrimonium,  en het daadwerkelijk uitvoeren van die plannen, wordt een engagement voor de volgende zes jaar. Ik ga niet ontkennen dat werken geld kosten, een goede
samenwerking met bovenlokaal beleid zoals provincie en Vlaamse regering is hier noodzakelijk.

Dit in combinatie met ‘besparen waar kan’ op de werkingskosten, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de dienstverlening, blijft dé uitdaging. Als accountant ben ik er klaar voor om dit gericht op te volgen!

Belg.be: Als Haaltert goed is om in te leven , waarom is er dan verandering nodig?

Veerle Baeyens: Haaltert is inderdaad een gemeente waar iedereen graag woont. Dé uitdaging wordt om dit zo te houden! Jarenlang eenzelfde bestuur brengt verstarring mee. We dienen niet voor goed te gaan maar voor het beste voor onze gemeente!

Iedereen weet dat een nieuwe wind, een nieuwe ploeg verandering brengt. Ik hoor vaak mensen zeggen, de tijd is gekomen voor de aflossing van de wacht. En ik denk dat dit klopt. We hebben als N-VA een team van bekwame, ervaren mensen. Een goeie ploeg met sterke aanvoerders en een goed middenveld. We zijn er helemaal klaar voor!

Belg.Be: Naast gemeenteraadslid ben je ook kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen. Wat moet bij voorrang gerealiseerd worden door het district waarvoor u zich kandidaat stelt?

Veerle Baeyens: Op een aantal jaren is de economische activiteit in ons district gedaald tot een dieptepunt. Steden zoals Geraardsbergen en Ninove kennen veel leegstand van handelszaken en bedrijven. Als buurgemeenten kennen we deze problemen ook. De bereikbaarheid, het parkeermanagement dient te verbeteren . Een gezamelijke visie tot de herwaardering van de steden gekoppeld aan de uitbouw van de economie en het toerisme, zal de welvaart verhogen en automatisch de buurgemeentes naar een hoger niveau tillen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here