Het gevaar van orale seks

Orale seks ligt in verhouding tot vroeger meer en meer aan de bron voor de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen. Zowel bij heteroseksuele als homoseksuele koppels is orale seks een gangbare praktijk. Hoewel bij heteroseksuele koppels vaginale seks nog steeds het meest voorkomend is, rapporteren 73% van de mannen en 66% van de vrouwen dat ze cunnilingus (likken van de vagina) hebben gehad. Fellatio (pijpen van de penis) rapporteren 70% van de mannen en 64% van de vrouwen. Bij homoseksuele mannen zijn er zelfs studies die aantonen dat sommige mannen orale seks hanteren als veilig vrijen techniek, waarbij ze orale seks verkiezen boven anaal contact.

Toch is orale seks zonder condoom geen garantie voor veilig vrijen. Het is bovendien een misvatting dat degene die gepijpt of gelikt wordt geen gevaar loopt. Een overzicht.

Orale seks en overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Ondanks het genot van orale seks is er altijd een klein risico dat partners besmet kunnen raken met seksueel overdraagbare aandoeningen. En hoewel dit risico aanzienlijk kleiner is in vergelijking met vaginale of anale seks, toch is het reëel.

Naast een minimale kans op een besmetting met HIV, zijn er nog enkele andere seksueel overdraagbare aandoeningen die via de mond, anus of vagina van de ene persoon op de ander overgaan.

1. Chlamydia.

Chlamydia is een besmetting door een bacterie, de chlamydia trachomatis, die infecties veroorzaakt. De aandoening kan bij vrouwen onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen veroorzaken. Heel wat vrouwen hebben geen symptomen bij chlamydia waardoor ze geen behandeling ondergaan. Dit maakt hen wel besmettelijk om chlamydia over te dragen. Uit studies is gebleken dat zowel bij mannen als vrouwen chlamydia in de keel werd teruggevonden. Onderzoekers leiden hieruit af dat het via orale seks en zowel via likken als pijpen wordt doorgegeven.

Bij vrouwen zijn de meest voorkomende symptomen een etterachtige vaginale afscheiding, bloedverlies bij menstruatie of na seksueel contact en irritatie en slijmerige ontlasting bij anaal contact. Er zijn evenwel veel meer vrouwen dan mannen die geen klachten ondervinden van de besmetting. Bij maar liefst 50 à 75% van de besmette vrouwen blijven deze symptomen achterwege.

Bij mannen kan het kan gaan van lichte irritatie, jeuk en pijn bij het urineren over bloederige ontlasting tot de afscheiding van een etterachtige substantie door de penis. De bacterie kan ook ontstekingen veroorzaken in de anus en de keel (respectievelijk bij anaal en oraal seksueel contact) en bij mannen evolueren tot een ontsteking van de bijbal of de prostaat. Deze SOA is zelfs besmettelijker dan gonorroe of syfilis. Je kunt de besmetting oplopen door vaginaal, oraal en anaal seksueel contact maar niet door tongzoenen of elkaar masturberen.

2. Herpes.

Vooral de partner die gelikt of gepijpt wordt loopt risico op een besmetting met herpes. Klachten zijn een irriterend, branderig gevoel op de plaats van besmetting, waarna er blaasjes ontstaan, die op hun beurt openspringen tot kleine, soms pijnlijke, wondjes. Soms doen de lymfeklieren in de lies pijn en zijn ze opgezet. Men kan jeuk voelen of pijn bij het plassen. Op de wondjes verschijnen korstjes, die nadien afvallen.

3. Genitale wratten.

Zowel via likken als pijpen én bij gelikt of gepijpt worden, kunnen genitale wratten overgedragen worden. De ontwikkeling van wratten in mond en keelholte is niet veel voorkomend, maar indien dat wel het geval is, is dit meestal omwille van wratten op de genitaliën van de partner.

4. Hepatitis A, B en C.

Hepatitis B wordt overgedragen via feces of bloedingen aan de anus, het is dan ook vooral de partner die de anus likt die een risico loopt op besmetting. Bij 70% van besmette personen zijn er geen klachten. Slechts één op drie wordt echt ziek, met koorts, misselijkheid en braken. Daarna kan een fase volgen waarbij het wit van de ogen geel wordt en later soms gedeelten van de huid. De urine wordt donkergekleurd en de stoelgang bijna kleurloos. Nadat het lichaam de infectie heeft overwonnen, blijft er een periode van vermoeidheid.

Ook voor hepatitis A vormt likken van de anus het grootste risico.

Hepatitis C wordt meestal niet overgedragen via seksueel contact, er zijn een beperkt aantal gevallen bekend waarbij een besmetting plaatsvond tijdens het likken of pijpen.

5. Vagina infecties.

Candida albicans is een infectie die meestal niet seksueel wordt overgedragen, het is echter wel mogelijk dat cunnilingus de vrouw vatbaar maakt voor een terugkerende infectie, doordat de candidasporen in het speeksel van de partner overleven.

Bij bacteriële vaginose kan een ontsteking in de keelholte van de partner optreden.

6. Syfilis.

Sinds 2001 maken homomannen 60% uit van de syfilisgevallen. Orale seks is hierbij een zeer belangrijke transmissieroute. Mensen met syfilis in de mond vertonen niet altijd symptomen, waardoor vooral de partner die gepijpt wordt een risico loopt.

Syfilis verloopt in drie stadia met elk specifieke symptomen. Het eerste stadium begint één tot vier weken na de besmetting. Op de plaats van de besmetting verschijnt een pijnloos zweertje met een harde rand of bodem, de harde sjanker. Dit gaat gepaard met een zwelling van de lymfeklieren. Het zweertje kan over het ganse lichaam voorkomen.

Zeven tot tien weken na de besmetting komt syfilis in het tweede stadium. Symptomen zijn huiduitslag, meestal in de vorm van rose-rode, niet-jeukende vlekjes, haaruitval, vlakke of wratachtige afwijkingen op huid of slijmvliezen. Ook koorts, hoofd- en botpijnen en vaak een algemene lymfeklierzwelling zijn mogelijk.

Na enkele weken of maanden verdwijnen de symptomen en komt de ziekte in de derde en latente fase. Zonder behandeling kan de ziekte jaren symptoomloos blijven voortbestaan. In ongeveer 30% van de onbehandelde gevallen ontstaan evenwel beschadigingen van hart en bloedvaten of het centrale zenuwstelsel.

7. Gonorroe.

Gonorroe kan een infectie in de keel veroorzaken na orale seks.

Preventieboodschap orale seks.

Tot nu toe namen we aan dat orale seks relatief veilig was mits een aantal nuances voor de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen en het hiv-virus. Nieuwe wetenschappelijke studies tonen aan dat orale seks echter een beperkt risico inhoudt, al is het aanzienlijk kleiner dan bij vaginale of anale seks.

Eén van de verklaringen is dat vele mensen enerzijds niet weten dat ze drager zijn van een soa en het zo aan hun sekspartner kunnen doorgeven. Maar daarnaast is het mogelijk dat een gezond iemand tijdelijk ontvankelijker kan zijn voor besmetting als hij zelf wondjes, zweertjes, aften of koortsblaasjes rond mond, geslachtsorganen of anus heeft.

1. Samengevat kan worden gesteld dat via pijpen en likken gemakkelijk een seksueel overdraagbare aandoening opgelopen kan worden. Gonorroe, hepatitis, chlamydia, herpes,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here