“Zondag niet kiezen, geen boete!” zegt de minister.

Aalst (redactie/mas) Wie zondag niet gaat stemmen, loopt ondanks de wettelijke stemplicht geen risico op vervolging. ‘Er zullen geen kiezers vervolgd worden’, zo heeft de woordvoerster van minister van Justitie Annemie Turtelboom laten verstaan aan Waalse kranten.

Ook in interne kringen van het Aalsterse Vredegerecht wordt bevestigd dat kiezers die thuisblijven, niet zullen vervolgd worden. Dit geldt niet voor de opgeroepen voorzitters en bijzitters. Deze wacht wel een boete als ze ‘brossen’.

Wie niet gaat stemmen en geen volmacht geeft, komt op een lijst terecht van mensen die niet gestemd hebben en riskeert in theorie een vervolging en een boete. Maar in de praktijk worden er al sinds de verkiezingen van 2003 geen kiezers meer vervolgd. Voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck had toen gezegd dat de parketten en de procureurs-generaal er geen prioriteit meer van zouden maken.

Opkomstplicht komt nog zelden voor. België, Luxemburg en Griekenland zijn de enigste landen in Europa waar u verplicht wordt naar het kieslokaal te gaan. Moet u stemmen? Neen, u moet wel in het kieshokje gaan, een stem uitbrengen is niet verplicht. Dan komt u bij de blanco en ongeldige stemmen terecht.

Is dit slim? Eigenlijk niet. U bevestigt met ons kiessysteem Imperiali alleen de sterkte van de grootste partij. Zonder dat u het eigenlijk wilt. Belg.be adviseert u dan ook een stem uit te brengen. Bij voorkeur voorkeursstemmen. U mag voor meerdere kandidaten stemmen. Zelfs als staat je kapper maar op de 24 ste plaats, of de leraar van je kind op een onverkiesbare 11de plaats, het doet steeds plezier dat ze toch nog een stemmetje hebben…

Stemmen zondag van 8 tot 13 uur wie met potlood stemt. Wie met de computer stemt, mag tot 15 uur stemmen. Geen kiesbrief gekregen of hem kwijt? Contacteer je gemeente, dienst bevolking.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here