Recordaantal inzendingen Vlaamse Scriptieprijs

Zondag 7 oktober verstreek de deadline voor inschrijvingen voor de Vlaamse Scriptieprijs, een wedstrijd die openstaat voor laatstejaarsstudenten uit alle Vlaamse hoger onderwijsinstellingen. Organisator Scriptie vzw registreerde een recordaantal inzendingen: 297 studenten schreven zich in voor de prestigieuze prijs.

De Vlaamse Scriptieprijs, die georganiseerd wordt met de steun van de Vlaamse Overheid, staat open voor eindwerken uit alle wetenschapsdomeinen. De wedstrijd, die aan z’n elfde editie toe is, kent een stijgende bekendheid onder de studenten. Dit jaar dingen 297 net afgestudeerden naar de hoofdprijs waaraan een geldsom van 2.500€ verbonden is. Dat is een stijging van 16% ten opzichte van de vorige editie, toen 256 studenten hun scriptie trachtten te verzilveren.

UGent spant de kroon
Opmerkelijk is dat één onderwijsinstelling, de UGent, 35% van de deelnemers afvaardigt. “De UGent is de voorbije jaren steevast de hofleverancier gebleken van de Vlaamse Scriptieprijs. Bij de eerste tien edities stond er zesmaal een alumnus van de Gentse universiteit op het hoogste podium. Maar het huidige deelnemersaantal is in elk geval ongezien. Het speelt duidelijk mee dat de uitreiking dit jaar in Gent en in samenwerking met de UGent wordt georganiseerd.” stelt Arnaud Zonderman, directeur van Scriptie vzw.

Vrouwen aan de macht
Bovendien zijn het vooral vrouwen die de weg vinden naar de wedstrijd. Op zich is dit niet verbazingwekkend: in het Vlaamse hoger onderwijs zijn meer vrouwelijke (54%) dan mannelijke studenten (46%) ingeschreven. Toch zijn de verschillen bij de scriptieprijs markant. Het aandeel vrouwelijke deelnemers is 63%. Met slechts 37% zijn de mannen dus duidelijk in de minderheid.

Levenslang leren
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 22 jaar. Dat komt omdat vooral masterstudenten, die vaak een vierjarige opleiding afwerken, aan de wedstrijd deelnemen. Wel zijn er een aantal uitschieters te noteren. Zo is de oudste deelnemer een 62-jarige studente wijsbegeerte. De jongste kandidaat heeft op z’n 19 jaar reeds een bachelordiploma ‘Science in de geneeskunde’ op zak.

Daar komen de Nederlanders
De toevloed van Nederlandse studenten in Vlaanderen is stilaan ook te merken in de inschrijvingen voor de scriptieprijs. Hun deelname blijft vooralsnog wel beperkt: in het deelnemersveld zijn er dit jaar zes Nederlanders terug te vinden. De overige deelnemers zijn Belgen (289), met uitzondering van een Brit en een Oezbeek.

Winnaar?
De jury van journalisten, uitgevers en academici wacht de zware opgave om een winnaar te kiezen uit die 297 inschrijvingen. In het verleden kweten o.a. Phara de Aguirre, Martine Tanghe en Yves Desmet zich van deze taak. De werken worden beoordeeld op hun journalistiek niveau, nieuwswaarde en wetenschappelijke kwaliteit. Wint straks de auteur van de scriptie “Creatief taalgebruik in pornografische webadvertenties” of toch eerder de student die “Functional consequences of Variable Tandem Repeats within the Yeast Cyc8 Transcriptional Regulator” uit z’n pen schudde?

Wie uiteindelijk in de prijzen valt, wordt bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 18 december in het Gentse Stadhuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here