Zwembad Rozenbroeken onderwerp van verkiezingskoorts

De voorbije jaren werden de Gentse openbare zwembaden in snel tempo vernieuwd. De geplande vernieuwing van het zwembad Rozenbroeken in Sint-Amandsberg werd echter uitgesteld wegens te duur, te omslachtig en geen geld in kas. Toch heeft schepen Christophe Peeters ambitieuze plannen. Het nieuwe zwembad komt er dankzij een publiek private samenwerking. De plannen van schepen Peeters worden nu echter op de korrel genomen door de oppositie bij monde van Paul Goossens (CD&V). Die verweet de VLD ook om zonder haar coalitiepartner te kennen het project Rozenbroeken wereldkundig te maken.

Schepen Christophe Peeters: "Gent beschikt over een uitgebreid aanbod aan sportinfrastructuur. Zo beschikt de Sportdienst over 8 sporthallen, 4 overdekte zwembaden, 1 openluchtzwembad en tal van openluchtaccommodaties zoals voetbalterreinen en het Sport- en Recreatiedomein Blaarmeersen. Daarnaast participeert het stadsbestuur ook nog in topsportinfrastructuur zoals de Topsporthal, Gymnastiekhal en het Wielercentrum Eddy Merckx". Die sportinfrastructuur is enorm duur en geraakt stilaan verouderd, of voldoet niet langer aan de strenger wordende wetgeving en reglementeringen. Er werd de afgelopen jaren fors geïnvesteerd. Zo werden de zwembaden Strop, Rooigem, Van Eyck en Neptunus aangepast. De totale kostprijs hiervoor bedroeg ongeveer 20 miljoen euro . Het enige zwembad dat hieraan nog niet aan de norm voldoet is de Rozenbroeken in Sint-Amandsberg.

In 2003 werd een eerste ontwerp gemaakt voor de bouw van een nieuw zwembad, dat op 4 miljoen euro geraamd werd. Die kostprijs liep snel op tot 5 miljoen euro. De meerprijs vanwege de stabiliteitswerken aan het zwembad deden het project de das om. Toch is er een alternatief. Steeds meer gemeenten betrekken met succes de privé-sector bij hun projecten. PPS zou ook de oplossing zijn voor het project Rozenbroeken. Men wil het zwembad opdelen in een competitief gedeelte van 25 meter met 8 banen, voorzien van een elektronische tijdopneming en een tribune voor 300 toeschouwers. Daarnaast komt een groot instructiebad en een ploeterbadje voor de allerkleinsten. In het recreatieve gedeelte kunnen naast een wildwaterbaan en stroomversnelling, ook een whirlpool en sauna, turkse baden, en zonnebanken voorzien worden.

Gemeenteraadslid Paul Goossens vermoedt dat door de samenwerking met de privé de ingangsprijzen te hoog zullen liggen en de streefdatum in 2007 beschouwt hij als een lachertje. Tom Balthazar (SP.a) ziet het anders: "Wat voor mij telt is het partijstandpunt. In een Gentse openbaar zwembad zal men steeds aan een aanvaardbare prijs zwemmen. Bovendien zullen sociaal zwakkeren en scholen steeds aan een aangepast tarief kunnen zwemmen. Ik verneem echter dat de privé partner heel wat activiteiten rond het zwembad wil opzetten. Wie geld over heeft voor wat luxe mag voor mij gerust zijn gang gaan".
Schepen Peeters: "Het nieuwe zwembad is onze enige kans op een competitiezwembad en vanwege de onherroepelijke sluiting van het oude zwembadbad een onmisbare schakel in het recreatief zwemmen, om van het schoolzwemmen niet te spreken".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here