Aalst hinkt achterop wat de cultuur betreft.

Aalst. (redactie/De Morgen) N.VA gaf op een persconferentie cultuurschepen Dylan Casaer (sp.a) nog een pluim voor zijn cultuurbeleid, maar wetenschappelijk blijkt nu dat er in Aalst minder te beleven valt dan in andere centrumsteden. Dit blijkt uit verschillende studies, begeleid door de politicologen Herwig Reynaert (Ugent) en Patrick Stouthuysen(VUB).

In 2010 werden per 10.000 inwoners 136 podiumvoorstellingen of expo’s georganiseerd. Oostende, nummer één in Vlaanderen, doet bijna drie keer beter. Aalst bengelt ook onderaan qua musea. In de stad van Louis Paul Boon werkten in 2010 dan ook maar 35 mensen in de culturele of creatieve sector.

Zijn Aalstenaars snel tevreden? Het zou kunnen. Carnaval, Cirk en een natourscriterium. Een volwaardige kermis moeten ze ontberen. Wel een cultuurtempel De Werf dat de laatste jaren eindelijk een nieuw imago kreeg. En het alternatieve Netwerk. Maar veel nieuwe grote projecten kent Aalst niet. Om de tien jaar is er wel een datum die past om een Boon of Daensjaar te organiseren. Steeds voor een groot deel voor hetzelfde cuturele deel van de bevolking. We wachten nu op de cijfers en de impact die het Boonjaar 2012 had op cultuur en toerisme in de Stad-aan-de-Dender. Een Boonjaar dat wat de aanpak betreft, alle voorgaande jaren overtrof. Maar waarom niet eens een Pieter Couckejaar?

De komende jaren is er zeker plaats voor een volwaardig stadsmuseum, waar Valerius De Sadeleer niet moet wijken voor andere tentoonstellingen, waar we typische zaken uit stad en regio kunnen ontdekken, zoals de Hopcultuur. Of het oude brouwersleven. Ook nieuwe zaken zoals het design van Tupperware, zou in een stadsmuseum aan bod mogen komen. Ook een zaal gewijd aan hedendaagse kunstenaars.

Carnaval mag dringend ontzolderen, en verhuizen naar een eigen volwaardig museum met internationale uitstraling. Met de steun van de provincie en via het Vlaamse museumdecreet moet er toch wat mogelijk zijn. Brussel heef een huis van de folklore, met regelmatige leuke wisselende tentoonstellingen, over de Brusselse folklore. Zou dit in Aalst niet kunnen? (mas)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here