Nieuwkomers 14/10: Sanne Nieulandt (N-VA)

 Aalst. (redactie/mas) Haar slogan in het Engels moest ze aanpassen… het hoort niet op een lijst van de N-VA… ja, in 2012 zijn er nog Vlaams-nationale zekerheden. Maar Sanne is op en top een madame van Aalst. Een toffe madame, innenemend. Een gezinsmadame en ondernemer… en zoveel meer. Een dame die politiek durft te springen. Geëngageerd. Ook haar man. Vandaag de voorzitter van Unizo-Aalst. Een babbel op het Wijngaardveld.

Politiek leek voor mij altijd een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Tot je daar beter begint over na te denken en je al heel snel beseft dat het toch allemaal net iets dichter bij de eigen deur is. De opleiding en toekomst van mijn twee kindjes, de manier waarop ik vanuit Herdersem naar het centrum ga om te winkelen en te werken, mogelijkheden om te sporten, de evolutie van carnaval, de exponentieel stijgende franstaligheid in het centrum en de gezonde groei van mijn bedrijf …. Het zijn allemaal dingen waar ik wel eens durf van wakker liggen en waar, vooral, de lokale politiek een heel belangrijke rol in speelt.” Sanne moet niet lang nadenken.

En toch blijkt na een tijdje dat de politiek niet zo wereldvreemd is als lijkt. “We zijn thuis toch echt wel een beetje ‘politiek’ bezig. Al in mijn studententijd was ik praesidiumlid van onze studententenvereniging (Caepa Vestigia) en dat engagement vertaalt zich ook vandaag nog in een drukke agenda. Ik sta mee aan de wieg van vrouwen-serviceclub Soroptimist Aalst, ons bedrijf was de drijvende kracht achter de oprichting van Fecoplus, een organisatie van zes schroothandels verspreid over Vlaanderen. Met een man die voorzitter is van de lokale Unizo-afdeling, komt politiek helemaal dichtbij.”

Het ondernemerschap leerde mij bovendien dat je weinig bereikt door langs de kant te blijven staan. Het is immers te makkelijk om aan de zijlijn te staan roepen, zonder zelf je verantwoordelijkheid op te nemen. En dan is de link met mijn kandidatuurschap snel gelegd. Ik vond me heel snel, heel goed terug in het programma en de manier van werken van N-VA en het klikte vooral meteen met lijsttrekker Christoph Dhaese en Sarah Smeyers. Wat een meevaller dat ook de andere kandidaten bijzonder sympathieke mensen zijn.”

Het spreekt voor zich dat ik op politiek vlak mijn pijlen in eerste instantie op het economische luik richt. We zijn trots op ons bedrijf, dat in zestig jaar en drie generaties gegroeid is tot een toonaangevende speler in de recyclage-sector. En ik ben er van overtuigd dat ik de “spirit” die in onze onderneming schuilt kan overbrengen op het lokale beleid om op een positieve en opbouwende manier aan onze stad te werken. Samen met heel wat andere ondernemers trouwens. Ik maak immers van de oprichting van een ondernemersraad graag één van mijn absolute prioriteiten. Samen met een nog betere dienstverlening voor de bedrijfswereld… De stad staat nog te ver van de ondernemer om samen echt mooie dingen te doen.” Met Sanne Nieulandt in de gemeenteraad en een commissie Middenstand en Economische zaken zullen de collega’s niet in slaap vallen. Maar Sanne is zoveel meer dan ondernemen…

Ze woont in Aalst, leef in Aalst, geniet in Aalst. Als lid van een carnavalgroep, al meer dan vijftien jaar, heeft het verenigingsleven weinig geheimen. Als mama van twee kindjes staat ze dicht bij de problemen van opgroeiende kindjes, hun onderwijs, hun sportmogelijkheden en dergelijke.

Als Aalstenaar ben ik trots op mijn stad. Maar ik wil er vooral ook voor zorgen dat mensen van buiten onze stad weten en zien waarom ik trots ben op die stad. Cultuur, toerisme … kortom het hele imago van onze stad, het moet beter. Het kan ook beter. Daar moeten we aan werken”.

Sanne Nieulandt is een toffe madame. Zeker een verrijking voor onze stadspolitiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here