Vervalste alcohol afkomstig uit Tsjechië versneden met methanol

De FAVV wil gebruikers van sterke dranken, waarschuwen voor vervalste alcohol afkomstig uit Tsjechië. De alcohol kan aangelengd zijn met het giftige methanol. Het FAVV heeft op 17 september deelgenomen aan een audioconferentie met de Europese Commissie en andere Lidstaten over de problemen met versneden alcohol in Tsjechië. Het gaat hier over rum, wodka en gin die aangelengd kunnen zijn met methanol en daardoor ernstige gezondheidsrisico’s inhouden.

Kleine hoeveelheden methanol kunnen symptomen, die lijken op deze van dronkenschap veroorzaken oa misselijkheid, duizeligheid, problemen met het zicht en evenwichtsstoornissen. Grotere dosissen methanol kunnen blindheid en zelfs de dood tot gevolg hebben.

In Tsjechië zijn reeds 19 personen overleden aan methanolintoxicatie en 36 personen werden gehospitaliseerd.

In Polen en Slovakije, die grenzen aan de regio’s in Tsjechië waar de gevallen van intoxicatie zich voordoen, werden ook verschillende personen gehospitaliseerd met een alcoholintoxicatie die verband zou houden met de versneden alcohol in Tsjechië.

In Tsjechië geldt momenteel een verbod op de verkoop van “alle” alcoholische dranken met een alcoholgehalte groter dan 20%. Reizigers naar Tsjechië wordt dus ten stelligste aangeraden geen alcoholische dranken met een alcoholgehalte groter dan 20% te consumeren, daar deze zich niet in het officiële circuit kunnen bevinden.

In Polen geldt momenteel een verbod op alle alcoholische dranken van Tsjechische oorsprong met een alcoholpercentage van meer dan 20% en in Slovakije worden intensieve controles uitgevoerd, maar van enig verbod is hier nog geen sprake. Reizigers naar Polen en Slovakije wordt dus afgeraden deze alcoholische dranken van Tsjechische oorsprong te consumeren.

Het FAVV volgt de zaak nauwlettend op en maant de consumenten aan voorzichtig te zijn met het consumeren van sterke alcoholische dranken van Tsjechische oorsprong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here