Nog 29 dagen… Aalst loopt warm.

15 september. Verkiezingscolumn. Marktdag in Aalst. Het is nog relatief stil aan het campagnefront. En dat juist op de ‘Dag van de Democratie’. Jean-Jacques doet deze keer zijn boodschappen niet alleen, het blauwe legioen loopt in zijn zog, de oude sociaal-liberalen à la Jan Dooms en de nieuwe lichting Penne-vruchten. Samen. Eén ploeg. Eén stem. Eén visie over de toekomst van de stad.

Opvallend, het geheime wapen van JJ. Neen, niet Karel. Europa vraagt veel van een jongen wiens roots in Wieze liggen. Neen, niet Mireille. Misschien wel de grootste supporter van haar Gigieken. Maar…vooral… zijn geheime wapen. Ontwapenend. Puur naturel. Een vrouw die je doet smelten. Charlotte… Jean-Jacquess zijn madame. ‘Mijn madame’ zoals JJ het zegt. Als Open VLD niet op kop staat in de Aalsterse peilingen, zij kan het doen kantelen… De Samsom van Aalst.

In de Falluintjes loopt Blauw warm… vandaag eetfestijn in Herdersem. Volgende week in Gijzegem. En… als een feniks verrijst ze uit haar as. Ons Anny. Donderdag het lintje geknipt op het Aalsterse autosalon. Volgende week twee dagen eetfestijn. Anny gelooft er in… steunt haar oude blauwe compagnons-de-route als geen ander. Ook Martine, haar Martine… Er staat ons nog een verrassing te wachten. Mijn glazen bol voorspelt het.

Sommigen verwachtten Anny op de lijst. Laat Anny genieten. Laat haar omgaan met haar gezondheid. Wie 12 jaar schepen was, 18 jaar burgemeester, parlementslid, heeft het beste van zichzelf gegeven voor Aalst en haar Falluintjes. Met nostalgie doe je niet aan politiek. Een nieuwe tijd vraagt nieuwe mensen. Martine. De Maght, onder andere. “ ’t Is toch Anny niet, hoor ik zeggen.” Een geluk. Martine is van Anny én Fong. Een uniek vrij denkend mens. Aalst moet geen cloonen. Elke tijd vraag zijn mensen. De tijd van Anny komt nooit meer terug. Nooit meer. Dromen mag. Maar de tijd van Martine is nu aangebroken. Geen filosoof, geen professor, geen wetenschapper. Een vrouw met gezond verstand. Die weet wat ze wilt, dat zal ze van Anny hebben. Een harde werker, een dossiervreter. Een vrouw die de vinger op de politieke wonde kan leggen. De criticasters zullen me gelijk geven. “Dju, we hebben ons mispakt, ge had gelijk.”

Er staan ons nog enkele verrassingen te wachten. Zegt mijn glazen bol. Ilse,Ilse,Ilse,Ilse, komt nog met een verrassing, het kan niet anders. Ilse, het draait bij Oranje allemaal rond haar. Ann, Ann, Ann, Anneke komt nog met een verrassing, het kan niet anders. Ann, het draait bij Rood allemaal rond haar. Dat zou ze wel willen. Maar Dylan, de circusdirecteur, zal nog uitpakken. En PDS? Wedden voor een pint, allez een glas goede rode wijn, dat hij nog uit de hoek komt, anders dan de anderen. Patrick… Zo kennen we hem. Op 10 oktober is het 30 jaar geleden dat hij in de gemeenteraad botste. Samen met Eddy Couckuyt. Geen gezworen kameraden.

We wachten met spanning op een exclusieve enquête voor Aalst. Volgende week. Eén die publiek wordt gemaakt. En dan kan er nog veel mis gaan, ook voor N-VA. Een blunder van een kandidaat kan Bart De Wever, maar ook Christophe D’Haese terstond in de problemen brengen. Het werd al gezegd: de sterkste tegenstanders van N-VA dat zijn peilingen als deze. Komt N-VA er te groot uit, denken velen dat het niet meer nodig is… ‘Ge moogt gerust zijn’. Hallo, ge moogt niet gerust zijn.

Als de lijsttrekkers te zelfzeker, nu al teveel als staatsman/vrouw overkomen, kan het kantelen. Oiljsteneers zijn geen gewone mensen. Anderszijds, ’t is goed dat men volks is, Draeckeniers is, maar niet té. Daar moet Aalst ook niet van hebben. Pas het maar eens. Ja, pas het maar eens. Maar voor fashionadvies, één adres, Philippe Kieckens, één van de betere in de binnenstad. Zijn mama zal content zijn, een schat van een vrouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here