Rugby: Landskampioen Dendermonde onderuit in Waterloo

Wat een spetterende start van het nieuwe seizoen moest worden, is zondag voor de Dendermondse Rugbyclub uitgedraaid op een manifeste teleurstelling. Ondanks een schitterende prestatie van de reserven, konden de fanions op geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning, tegen een gemotiveerd en vernieuwd ASUB Waterloo. Trainersduo Dispas-Van Looy zal zich moeten beraden over de selectie.

Dendermonde 2 trakteerde de meegereisde bezoekers op een schitterend rugbyspektakel. Belofte Pieter Van Den Bossche, de Hamse Nieuwzeelander Trent Mc.Giffert, en, vooral, de piepjonge Fiji Savenka Vocea, leken wel ongrijpbaar voor de Brusselse verdediging, en scoorden aan de lopende band. Een opsteker voor DRC dat vreesde dit jaar vooral in de breedte te kort te komen. Met een onwaarschijnlijke eindstand van 5-94 werd aldus het nieuwe seizoen magistraal geopend.

Dat liet het beste verhopen voor de wedstrijd van de landskampioen, maar dat draaide toch anders uit. De nieuwe Zuidafrikaan Brandon Smith en Nieuw-Zeelander Josh Blue mochten onmiddellijk starten, maar Hoofdcoach Dispas hield Call Mc Donald (Australië), Trent Mc Giffert (Nieuw-Zeeland) en Mornay Smith (Zuid-Afrika) in de eerste helft op de bank. Met 11 Belgen in de basis kon DRC echter op geen enkel moment een vuist maken. Enkel Kameroener Emile Ebala haalde het verwachte niveau, en bij de rust keek DRC reeds aan tegen een 13-3 achterstand.

Tijd voor de nieuwe jongens dus, maar dat draaide enigszins onverwacht uit : de inkomende Trent Mc Giffert werd reeds na 30 seconden, en na en technische fout, met geel naar de bak verwezen (10 minuten), en kort nadien kon ook Ian Dumez met geel naar de kant. Met 15 tegen 13 vervloog alle hoop op een come-back, en de naar Waterloo teruggekeerde international Simon Marote profiteerde van het overtal om DRC de genadeslag toe te dienen. Eindstand 23-3, en meteen kopbrekens voor de Dendermondse selectieheren. In het tweede staan alvast jongens te drummen om hun kans te krijgen.

Toch kon Hugues Dispas deze nederlaag relativeren. “Ik verloor niet minder dan 11 spelers van mijn kampioenenploeg tijdens de transferperiode”, aldus Dispas. “Men kan simpelweg niet verwachten dat al die nieuwe jongens nu reeds op mekaar zijn ingespeeld. Anderzijds trad ook Waterloo met een nieuwe ploeg aan, en zij zijn er dus wel in geslaagd om op korte tijd een solide team op het veld te zetten. Ik hoop dat onze spelers begrijpen dat enkel zware trainingsarbeid ons op die weg kan zetten”.

Ook de nieuwe aanvallerstrainer Gert Van Looy (ex-international en veelvoudig landskampioen bij Bosvoorde) zag na de nederlaag nog lichtpuntjes. “Vooral de inzet van de reserves heeft mij bijzonder gecharmeerd”, aldus Van Looy. “Ik denk dat een aantal jongens niet lang zullen moeten wachten om hun kans in het eerste te gaan. Voor de thuiswedstrijd van volgende zondag tegen Sint-Joost mag men alvast uitkijken naar een paar nieuwe gezichten”.

RUGBY : LANDSKAMPIOEN DENDERMONDE ONDERUIT IN WATERLOO
WATERLOO 1 – DENDERMONDE 1 : 23-3
WATERLOO 2 – DENDERMONDE 2 : 5-94

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here