Waarom N-VA de grootste kan worden in Aalst…?

Column van Willem.

“N-VA wordt de grootste in de Ajuinstad. 1 Aalstenaar op 3 geeft zijn stem aan de nationalisten.” Dat we dit op 14 oktober om 18 uur zullen horen op het radio nieuws is niet ondenkbaar. Na Antwerpen en Gent, met De Wever en Bracke, zou Aalst wel eens de derde stad kunnen zijn die het nieuws haalt met exuberante cijfers voor de N-VA. En dit omwille van een nationale campagne van Bart De Wever? Wie dit zegt kent de Aalsterse geschiedenis niet.

Aalst is altijd een Vlaams-nationale stad geweest. Een Vlaams nest. De ene keer wat meer dan de andere, maar er is steeds een sterke Vlaamse voedingsbodem geweest. Midden jaren ’20 halen de Vlaams-nationalisten 25% tijdens parlementsverkiezingen. Het scheelde niet veel of er komt een Vlaams-nationale burgemeester, Karel Van Opdenbosch. Na de dood van de katholieke burgemeester Eugeen Bosteels werd hij in 1925 waarnemend burgemeester. Nadat hij op 11 juli 1925 de Belgische vlag aan de pui van het stadhuis had vervangen door een leeuwenvlag, werd hij uit zijn burgemeestersambt ontzet door de provinciegouverneur.

In de jaren ’30 gaan de Vlaams-Nationalisten de stad besturen samen met de socialisten onder het burgemeesterschap van Nichels. Aalst krijgt de eerste vrouwelijke schepen, mevrouw Gravez, die als schepen van openbare werken o.m. de ijzeren vuilbak invoerde. Menig 50-plusser kent deze nog uit de kinderjaren. Op het stadhuis wordt 11 juli een vrije dag. Dit maar om te zeggen dat het volksnationalisme in Aalst niet nieuw is…

In de jaren ’60 komt de Volksunie in de gemeenteraad. In 1970 zijn de Vlaams-nationalisten in klein Aalst zelfs groter dan de liberalen van de PVV. Ze gaan de stad mee besturen en krijgen met Jan De Neve een schepen van openbare werken die weet wat hij wilt. Een man met visie.

Met de fusie in 1977 heeft de VU 7 raadsleden op 43. Zes jaar later 7 op 41. Dan zijn er in Aalst nog geen allochtonen, nog geen moslims, nog geen Afrikanen. Dat deze Vlaamse fractie haar sterkte niet kan aanhouden heeft te maken met interne verdeeldheid binnen de VU, karakters die botsen, stromingen die elkaar tegenwerken. Zo eigen aan het Vlaams-nationalisme. Maar 7 op 41 bewijst wel dat er een stevige Vlaamse basis is in Aalst.

Een meer Vlaams imago van de liberalen, na het ontstaan van de VLD, zorgt dat de Aalsterse middenstandersvlamingen zich tijdelijk thuis voelen in het liberale blok. Ook de christen-democraten zijn niet beschaamd zich als Vlamingen te positioneren. Maar in 2006 worden de nationalisten-extremisten van het Vlaams Belang de grootste partij in Aalst met 10 zetels in de gemeenteraad. Neem dat Vlaams-liberale stemmen goed zijn voor één à twee raadsleden en de fractie van de CD&V in kartel met N-VA ook twee raadsleden heeft met de stemmen van kiezers die het Vlaamse laten doorwegen in hun stemgedrag. De Anciaux-Vlamingen op de socialistische lijst, scoren eigenlijk niet.

Zelfs zonder een De Wever zou de N-VA vandaag een sterke fractie kunnen zijn. Het kartel met CD&V is er niet meer. Open VLD wordt minder en minder VLD en meer en meer weer een klassieke liberale partij in Aalst, waar het voor bewuste Vlamingen moeilijker en moeilijker wordt om zich thuis te voelen. Vlaams Belang zal nog wel wat anti-vreemdelingen zetels houden, maar de echte volks-nationalisten kiezen meer en meer voor het realisme van de N-VA. Dat net hun oude kopman Karim Van Overmeire de stap waagde, spreekt boekdelen.

Zonder het hippe van De Wever & co zou een democratische Vlaams-nationale partij in Aalst vandaag acht zetels kunnen halen. Alleen al om historische redenen. Voeg daar het vreemdelingenstandpunt van Sarah Smeyers bij en het effect De Wever, en je komt uit op 12, 13 zetels op 43. En wie N-VA ziet campagne voeren, komt een sterke ploeg tegen, mensen die elkaar steunen. Mensen die overkomen als een echte vriendenkring, waar achter de schermen niet op elkaars kap wordt gezeten… (er zijn andere partijen in Aalst). De kiezer ziet dat. De kiezer voelt dat N-VA iets uitstraalt. En de kiezer wil graag bij de winnaars zijn…

Voeg al deze ingrediënten samen en je weet waarom N-VA wel eens 1 op 3 Aalstenaars kan bekoren. (WDZw)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here