Stad Achter de Oorlog laat Veurnse monumenten spreken

Burgemeester Jan Verfaillie en schepen van cultuur Jef Goens stellen alles in het werk om de herdenking van 100 jaar WO I in Veurne tot een succes te maken. ‘Veurne zal een hoofdrol spelen tijdens de herdenking van WO I, zoals Veurne een hoofdrol speelde in het verhaal van de oorlog van 14-18’, getuigt de schepen van cultuur.

Voor het ontwerp van de expo ‘Stad Achter de Oorlog’ die minimum 10 jaar zal lopen, voorziet Veurne een bedrag van 370’000 euro waarvan een deel wordt gesubsidieerd door de Provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen.

Schepen en burgemeester benadrukken dat er veel aandacht moet gaan naar de toegankelijkheid van mensen met een handicap en andersvaliden. Ook eisen zij veel zorg voor de duurzaamheid en de ontsluiting van het bestaande culturele erfgoed. ‘Beide zaken combineren in historische monumenten als het Stad- en Landshuis zijn geen sinecure’, verduidelijkt Jan Verfaillie. Daarom starten de aanpassingswerken nu reeds in oktober 2012 en daarna volgt een inrichtingsfase van een jaar. De opening van de expo die tien jaar zal duren, wordt gepland rond Pasen 2014.

Voor de vormgeving gaat de stad in zee met de ontwerpers van Le Monde Dumas. Dit multidisciplinair collectief, dat erfgoed op een frisse manier ontsluit, was de winnaar van een wedstrijd die de stad heeft uitgeschreven. Onder het motto “oud=nieuw & nieuw=oud” maken zij een inhoudelijk onderbouwde geschiedenis-remix met hightechmiddelen in een retro-futuristische styling. Het eindresultaat is een unieke totaalbeleving.

Met de titel ‘Stad Achter de Oorlog’ ligt de nadruk op kleine en grote verhalen die zich hebben afgespeeld in de stad, over de smeltkroes van bezoekers en bewoners. De twee synchroon lopende verhaallijnen van de tentoonstelling leiden de bezoeker zowel rationeel als emotioneel door Veurne tijdens de oorlogsperiode. Parallel met menselijke thema’s als ontdekking, ontmoeting, verzorging en vertier, is er ook oog voor “operatie / innovatie” waarbij de focus ligt op het strategische aspect van de oorlog.

De historische inhoud wordt geleverd door actieve deskundigen uit de regio. Wie een pittig detail kent van de oorlog, nog een doos met oorlogsfoto’s op zolder heeft, of wie gewoon wil meewerken aan dit project, kan terecht bij de dienst Cultuur en Erfgoed via cultuurdienst@veurne.be & 058 33 55 35.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here