Een vaak vergeten groep, tienervaders

Een vaak vergeten groep in de literatuur, maar ook in de hulpverlening, zijn de tienervaders. Met tienervader bedoelen we hier niet noodzakelijk de partner van het meisje dat zwanger wordt (dat kan immers ook een volwassen man zijn), maar wel de jongen (jonger dan 20 jaar) die een zwangerschap veroorzaakt.

Hoe is het voor een jongen van nog geen twintig om vader te worden? Hoe kan hij een relatie opbouwen met het kind? Wil hij dat ook? Dat zijn de vragen die in deze paragraaf centraal staan. Tienervaders hebben in het algemeen een slecht imago voor de buitenwereld. Men zegt soms dat de vader een egoïstische jongen is die louter zijn lusten heeft gevolgd. Als er voor de moeder al een vorm van medelijden en begrip bestaat, dan is dat voor de vader meestal niet of veel minder het geval. Men verwijt hem zijn onverantwoord gedrag. Hij wordt dan ook vaak zo snel mogelijk buiten spel gezet, bv. door de ouders van het meisje.

Ook in de hulpverlening is meestal weinig betrokkenheid op de tienervader. Dikwijls zoekt het meisje hulp en steunt men haar in haar beslissingsproces. Men informeert naar de vader, maar men geeft hem, om de zelfstandigheid van het meisje te waarborgen, geen stem in het proces. Men gaat er dan van uit dat de vader er toch niets mee te maken wil hebben; dat hij de zwangerschap liefst kwijt dan rijk is. Lees meer op www.crz.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here