Zonnepanelen, factuur wordt nog steeds doorgeschoven naar de consument

‘Je betaalt voor de zonnepanelen van de buurman’ en zadelt de consument nog steeds op met een hoge energiefactuur.

Vlaams volksvertegenwoordiger Irina De Knop: “De bijsturingen van de regering Peeters lossen niets op. De factuur wordt nog steeds doorgeschoven naar de consument. In plaats van een zoveelste bijsturing van een systeem dat niet werkt, is er nood aan een ander systeem. De groene tweedehandswagen is stuk en toch wordt hij keer op keer hersteld. Een vijs hier, een nieuw riempje daar. Die herstellingen kosten handenvol geld en het zal niet de laatste herstelling zijn. Open Vld pleit voor een maximumfactuur.”

Irina De Knop is niet onder de indruk van de bijsturing van de groene stroomsteun van de regering Peeters. Ze wil dat de Vlaamse regering haar huiswerk opnieuw maakt. “Er is nood aan een transparanter, rechtvaardiger en efficiënter ondersteuningssysteem, waarbij de rechtszekerheid wordt gegarandeerd. Het voorstel van de regering Peeters doet niets aan het fundamentele probleem: dat de kost van de subsidies wordt doorgerekend aan de consument.”

Ook VREG is kritisch

Niet alleen Open Vld maar ook de SERV, de VREG en andere actoren uit de sector halen het voorstel van decreet onderuit. De Vlaamse energieregulator (VREG), de organisatie die instaat voor de controle op de subsidies, is zelf bijzonder kritisch voor het nieuwe voorstel. Ze vraagt zich af of ze de controle op de leveranciers effectief kan realiseren. Ze stelt zich ook ernstige vragen over de administratieve werklast en kost die deze controle veroorzaakt. “Dit is fundamentele kritiek. Niemand weet hoeveel het ondersteuningssysteem precies zal kosten aan de consument en bovendien maakt dit voorstel de zaken ingewikkelder”, zegt Irina De Knop. “Helaas stoot de regering zich opnieuw aan dezelfde steen. Dit voorstel van decreet neemt de druk niet weg van de energiefactuur, integendeel.”

Stop de onzekerheid

Met deze grondige bijsturing wil Open Vld ook een einde maken aan de rechtsonzekerheid. De Vlaamse Regering komt nu om de zoveel maanden met een aanpassing van het systeem. Dat is nefast voor de rechtszekerheid en schrikt investeerders in groene energie af. “Trek investeerders aan met een nieuw, positief verhaal en een stabiel investeringsklimaat in plaats van kunstmatig investeringen aan te zwengelen,” zegt Irina De Knop. “De sector van de groene stroom heeft nu nood aan rechtszekerheid zodat hij niet na elke wijziging moet tellen hoeveel bedrijven opnieuw failliet zijn gegaan. Daarom is het ook cruciaal dat de huidige wijziging op geen enkele manier retro-actief optreedt. Ook daar rammelt het huidige voorstel.”

Bron: Open VLD

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here