AALST. Boon! De trots van Aalst. Springlevender dan ooit. Door 12 Aalsterse groeperingen en hun begeleidende kunstenaars krachtig en raak neergezet in een heuse Boonparade die op zaterdag 23 juni om 18 uur van Schotte via de Grote Markt naar het Werfplein trekt. Om daar te eindigen met een slotprogramma vol ambiance. 

De voorbije maanden zijn twaalf groeperingen uit Aalst de samenwerking aangegaan met een hedendaags kunstenaar om Boon, zijn personages of thema’s te laten herleven in de Boonparade. De boonparade is één van de hoogtepunten in het Boonjaar, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de gelijknamige schrijver-kunstenaar. We zetten de kunstenaars even op een rijtje.
-Lucie Renneboog. Kunstenares Lucie Renneboog en de Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen ontwerpen speciaal voor de Boonparade een groot vilten tapijt.
-Stief Desmet. De Voorstad, de school aan de Welvaartstraat, en kunstenaar Stief Desmet werken aan een sculptuur die een mix brengt van Mieke Maaike en de godin Aphrodite.
-Wouter Cox. De fietskoerierdienst Snel en Wel ontwerpt samen met Wouter Cox rennerstenues met een eigenzinnige bedrukking. Tevens maken zij van de parade een cataloog in punkstijl, die uitgedeeld wordt tijdens de optocht.
-Patrick Schrevens. Studenten van Patrick Schrevens van de Academie voor Beeldende Kunsten Aalst trokken naar de site Du Parc en maakten er een uitgebreide fotoreeks. Een aantal van deze foto’s wordt in de parade meegedragen als betogingsbord. De groep organiseert een ware betoging over de industriële teloorgang.
-Olivier Bras. De afdeling beeldhouwen van de Academie voor Beeldende Kunsten Aalst werkt met Olivier Bras rond de Boonpersonages Mieke Maaike, Reinaert en Isengrimus. Ook Boon zelf wordt geportretteerd en zelfs De Zwarte Hand en Daens ontbreken niet.
-Bart Lodewijks. Bart Lodewijks is in de Watertorenwijk, waar LDC De Toekomst actief is, aan de slag gegaan met krijttekeningen op huisgevels van een vergeten straat. Foto’s hiervan worden door buurtbewoners op een langwerpig baldakijn meegedragen in de parade.
-Danny Cobbaut. Danny Cobbaut is onlosmakelijk verbonden met het theatergezelschap Pact. Samen maken zij een schrijn met daarop een betekenisvol beeld dat een enorme indruk op Boon heeft gemaakt en dat gedragen wordt door vijftig figuranten met impressionante maskers. De figuranten dragen tijdens de parade ook korte teksten van Boon voor.
-Francis Denys . Francis Denys gaat op zoek naar de relatie tussen de optocht en de figuur van Boon zelf. Met Radio Katanga maakt hij een radioprogramma dat verslag uitbrengt van de parade. Dit resulteert in een avant-gardistische vinylplaat die na afloop van de parade te koop wordt aangeboden in de
belfortcrypte.
-Robin Vermeersch. Het verhaal van Robin Vermeersch en L’Atelier, een andere kijk op bloemen, krijgt gestalte in de werkruimte aan de Kluyskensstraat. De deelnemers staan model om voor zichzelf een aangepaste houder te maken om bloemen rond te dragen. Deze bodysculpturen dienen om de rode gerbera’s, die
ze ook zullen uitdelen, te presenteren.
-Evy Bosman. Niemandsland Opvangcentrum en Begeleid Wonen werken samen met Evy Bosman aan een beeld van samenhorigheid en verlangen. Persoonlijke idealen en verlangens vormen de basis voor de tekeningen op sculptuur en kleding.
-Franck Bragigand.
Franck Bragigand werkt samen met De Loods. De mensen van het sociaal tewerkstellingsproject maakten gekleurde meibomen versierd met zwerfvuil. Alles krijgt een lik rode verf om de anarchie van het hele gebeuren te benadrukken. Daarnaast recupereerden Bragigand en de groep Klus en Karwei
60 stoelen uit de Kringwinkel en schilderden die rood. De stoelen zullen her en der op het traject verspreid staan ondermeer om de accordeonisten te ontvangen die de Kapellekensbaan muzikaal leven zullen inblazen. De accordeonisten staan onder leiding van Wim Willaert, lid van de Dolfijntjes.

Vreugde en feest zijn synoniem voor de ‘Mazjoretten van boeven de 40’. Bij een feest horen immers majoretten! Het trommelkorps Vel en Gamel begeleidt. (mas)