Keukens en kantines in kantoren krioelen van de ziektekiemen

Wie denkt dat toiletruimtes het epicentrum zijn van bacillen op het werk, wil niet weten hoe dat zit in kantines en keukens. De plaats waar kantoormedewerkers hun lunch bereiden en opeten, staat bovenaan de lijst van “hotspots” van bacillen, waarbij de aanrecht en de handgrepen van de magnetron de vieste oppervlakken zijn waarmee kantoormedewerkers dagelijks in aanraking komen. Vooral de knoppen van de kraan in een gemeenschappelijke keuken of kantine, vormen een bron van besmetting. In 75 procent van de gevallen zijn deze kranen ‘officieel’ vies.
De werkplek is een bron van bacteriën.

Dat blijkt uit een van de meest gedetailleerde en uitgebreide studies ooit op het gebied van hygiëne op het werk. Medewerkers van Kimberly-Clark Professional* hebben bijna 5.000 individuele monsters verzameld in verschillende kantoren waar in totaal 3.000 werknemers huisden. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met Dr. Charles Gerba, professor in de microbiologie aan de University of Arizona (USA).

De studie maakt deel uit van het Healthy Workplace Project, dat Kimberly-Clark Professional* in de Benelux geïntroduceerd heeft tijdens de laatste Interclean in Amsterdam. De deelnemende gebouwen representeren een brede dwarsdoorsnede van kantooromgevingen, waaronder kantoorruimten in productiegebouwen, advocatenkantoren, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven in de gezondheidszorg en call centers.

“De studie laat zien dat overal op de werkplek besmettingsgevaar op de loer ligt,” aldus Adri Termaat, als End User Marketing Manager bij Kimberly-Clark Professional* verantwoordelijk voor het Healthy Workplace Project in de Benelux. “Je kunt het nooit helemaal voorkomen, maar door ontsmetting, (handen) wassen en het schoonhouden van oppervlakken, kunnen medewerkers de kans om verkouden te worden, griep te krijgen of een maaginfectie op te lopen, met zo’n 80 procent verkleinen.”

Bron: Nieuwsbank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here