Big Brother: gezichtsherkenning in stadions

Unisys is in het Zwitserse Bern gestart met veldtesten van biometrische gezichtsherkenning bij sportevenementen. Het bedrijf werkt daarbij samen met ijshockeyclub SC Bern en Broncos Security. Doel van de testen is om vast te stellen of biometrische gezichtsherkenning in de praktijk echt werkt en of het de veiligheid van bezoekers van sportevenementen kan verbeteren. De belangstelling voor de testen is groot, mede in het licht van de Europese Kampioenschappen Voetbal die in 2008 door Zwitserland en Oostenrijk worden georganiseerd.

Het testproject in Bern is gebaseerd op vrijwillige medewerking van supporters. Ongeveer 100 fans van de ijshockeyclub SC Bern zijn gefotografeerd en geïdentificeerd. Tijdens de proef worden de supporters gevolgd bij binnenkomst, tijdens de wedstrijd en bij het vertrek uit het stadion. Bij binnenkomst filmt een vaste camera de supporters wanneer ze een pas door een paslezer halen. Het systeem herkent de fans die eventueel een stadionverbod hebben. Zij krijgen geen verdere toegang. Tijdens de wedstrijd maakt een draaiende camera opnamen. Wanneer er zich incidenten voordoen, worden de opnamen bewaard en kan het systeem de daders identificeren. Bij het verlaten van het stadion wordt een mobiele camera met draadloze verbinding gebruikt.

Tijdens de test willen de betrokken partijen onder andere vaststellen hoeveel bezoekers het systeem kan identificeren, hoeveel beelden een beveiligingsbeambte gelijktijdig kan monitoren en hoe de communicatie met het beveiligingspersoneel verloopt. Alle ervaringen worden zorgvuldig gedocumenteerd.

Volgens Rolf Bachmann van de SC Bern zijn de meer dan 15.000 bezoekers van de thuiswedstrijden cruciaal voor de club. Hun veiligheid staat dan ook voorop. Met deze testen kan de club vaststellen in welke mate biometrische gezichtsherkenning daarbij kan helpen.

Urs Schmied, Director of Biometrics en Project Manager bij Unisys: "Dit type technologie is op zichzelf niet voldoende om de veiligheid te garanderen. Het gaat er ook om dat ze op de juiste manier geïmplementeerd en toegepast wordt." Volgens Schmied is het langetermijndoel van de testen een bewezen systeem dat de organisatie van Euro 2008 over drie jaar kan inzetten tijdens het EK.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here