Spectaculaire stijging illegalen in gevangenissen

N-VA-Senator Karl Vanlouwe: “Spectaculaire stijging illegalen in gevangenissen”. Dertig procent van de gevangenen is illegaal in België. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van N-VA-Senator Karl Vanlouwe. Opmerkelijk, want in het jaarverslag van het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen staat vandaag te lezen dat de gevangenissen kampen met een overbevolking van 20,2%.

Karl Vanlouwe: “Waarom levert de regering niet meer inspanningen om illegale gevangenen hun straf te laten uitzitten in het herkomstland? Zo bleek eerder dat amper 6 veroordeelden van Marokkaanse oorsprong hun gevangenisstraf in hun herkomstland zouden uitzitten, terwijl er op dit ogenblik ongeveer 1.100 Marokkanen in de gevangenissen verblijven. 626 van hen hebben zelfs geen enkel verblijfsrecht in ons land.”

Uit de recente cijfers die Vanlouwe ontving van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie (zie ook bijlage) blijkt dat in het jaar 2010 in totaal 2.097 mensen zonder verblijfsrecht in de gevangenissen verbleven. Begin 2011 was dit 2.379 (+13 %) en in 2012 steeg dit spectaculair tot 3.387. Een stijging met 42 % op één jaar en met 61,3 % op twee jaar.

“Terwijl de gevangenissen kampen met ernstige overbevolking, blijkt dat ongeveer 1/3 van de gevangenispopulatie bestaat uit illegalen die strafbare feiten hebben gepleegd”, aldus Vanlouwe.

De top 3 van illegale gevangenen bestaat uit :

– Algerije : 664 (stijging met 31 % op 1 jaar en 57 % op 2 jaar),

– Marokko : 626 (stijging met 52 % op 1 jaar en 61 % op 2 jaar),

– Roemenië : 277 (stijging met 26 % op 1 jaar en 70 % op 2 jaar),

Voor N-VA is het duidelijk : de overbevolking kan alleen maar worden aangepakt als ook een antwoord wordt geformuleerd op deze cijfers. Maar liefst 3.387 illegalen op ongeveer 11.000 gevangenen. Dit kan succesvol worden aangepakt door afdwingbare verdragen met diverse landen af te sluiten en door een correct en kordaat uitwijzingsbeleid te voeren. Hierdoor zouden vreemdelingen na een veroordeling in België hun gevangenisstraf verplicht in de landen van herkomst moeten uitzitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here