Obesitas is (nog) geen ziekte !

"Eén op de vijf kinderen 'lijdt' aan obesitas" melden gisteren alle kranten. Waarom schrijven ze niet gewoon : 'Eén op vijf kinderen is schandalig dik!' Van zwaarlijvigheid wordt nu ook eens te meer een ziekte gemaakt. Farmaceutische bedrijven loven persprijzen uit tot 7.000 Euro voor een baanbrekend artikel over obsitas in de hoop deze markt ook te kunnen medicaliseren. Dit artikel zal de prijs zeker niét winnen ! Het is de gekende strategie van de farmaceuten om een bepaald (psychologisch/sociologisch) gedrag een naam te geven (obesitas,dus) om er nadien een medicament te kunnen voor bedenken. Nog méér slik-en zwelggedrag te bevorderen.

Met het fenomeen 'depressie' is hetzelfde gebeurd.
Zwaarlijvigheid of te dik zijn is,in de meeste gevallen althans, een gevolg van een bepaald gedrag nl. té veel, té onevenwichtig eten en leven. Elk pondje gaat door het mondje ! En 'hoe' dit gedrag dan ontstaat vraagt niemand zich af ? 'Wat te doen tegen zwaarlijvigheid' is enkel een nuttige vraag als we eerst onderzoeken wààrom iemand met een onevenwichtig eetpatroon zit. Elke kwaal heeft immers een verhaal. Menig dieet is voor velen daarom in het verleden al in het verkeerde keelgat geschoten. Aan de oorzaak van het probleemgedrag wordt nooit gesleuteld. Wél aan de symptomen. Dieetgoeroe's verdienen grof geld aan boeken en programma's of producten allerlei. Weinigen focussen op de relatie tussen voeding en op-voeding.Om maar te zwijgen over de psychologie van het eten en de hele (eet)cultuur die ermee samenhangt. Kookboeken én dieetboeken liggen nu broederlijk en zusterlijk naast elkaar op de boekenbeurs of in de boekhandel.Televisiekoks vertonen zich in primetime.

Nog nooit zijn we zo extreem met 'éten' bezig geweest. Is dit geen uitvloeisel van onze decadente levensstijl ? Net zoals in het Oude Rome 'brood en spelen' het verval hebben ingeluid…Spelen(sport,spelprogramma's op tv) zijn trouwens ook alom en extreem aanwezig.Ernst en inhoud zijn ver weg. Alles moét luchtig en kluchtig. "Het leven is al zo zwaar",zegt men dan.Dus 'goed' eten en drinken, vooral plezier maken en genieten als compensatiegedrag en cover-up voor andere problemen ? Onze magazines en weekbladen schrijven over niets anders. De komende feestmaaltijden worden al grondig in detail voorbereid.

Zwaarlijvigheid kan echter wél tot ziektes leiden zoals we weten. Vooral diabetes (suikerziekte) kan het gevolg zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam deze ziekte trouwens helemaal niet voor. Vandaag moeten we met z'n allen ernstig oppassen.We voeren nu een gezondheidsoorlog.

Dokter Luc Van Gaal, endocrinoloog en diabetesspecialist, benadrukt dat niet alleen bij mensen van 150 kilo of meer sprake is van overgewicht. Alle mensen die aan overgewicht lijden, hoe klein dat surplus ook is, moeten waakzaam zijn. Het risico op diabetes van het type 2 stijgt bij mensen die aan zwaarlijvigheid (obesitas) lijden. De statistieken voorspellen dat het aantal diabetici de komende twintig jaar met zestien procent zal stijgen, wat overeenstemt met 50.000 gevallen, waarvan 30.000 énkel door té dik zijn.

In Amerika (niet toevallig daar) is zwaarlijvigheid een nationaal probleem geworden. Ex-president Bill Clinton gaat er nu zelfs zijn eigen gewicht tegenaan gooien om het fenomeen te bestrijden en te sensibiliseren.We kunnen aan Jean Luc Dehaene vragen om hier in België hetzelfde te doen ?

Zwaarlijvigheid verhult vaak -net zoals overmatig alcoholgebruik e.a.- een latente gemaskeerde depressie. Aan de buitenkant laten we zien dat het ons goed gaat en we 'welstellend' zijn. Aan de binnenkant vreten we onszelf op. Hoe vrolijk en goedlachs zwaarlijvigen aan de buitenkant dan wel mogen zijn…aan de binnenkant gaat vaak een groot pak woede en verdriet schuil.

Om fundamenteel aan zwaarlijvigheid (obesitas) wat te doen moet er dus vooral ex-pressie gestimuleerd worden.Woede en verdriet kàn niet gecompenseerd worden door eten ! Er moet heel wat 'uit' bij zwaarlijvigheid ipv. dat er heel wat 'in' moet…

Bob Vansant
psychotherapeut-auteur
Website www.netwerkdepressievlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here