Vogelgriep, geen aanwijzingen dat eieren besmet zijn

Eieren en gevogeltevlees zijn afkomstig van gezonde dieren zegt het Raadgevend Comité FAVV. De aanwezigheid van H5N1 aviair influenzavirus in delen van Europa heeft de publieke bezorgdheid omtrent de voedselveiligheid van pluimveeproducten en eieren aangewakkerd. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid stelt in een advies (www.efsa.eu.int ) dat er op de dag van vandaag geen aanwijzingen zijn dat vogelgriep via de consumptie van voeding zoals gevogeltevlees en eieren kan overgedragen worden op de mens.

De Autoriteit benadrukt verder dat er geen enkele reden is om het bestaand voedselveiligheidsadvies dat aanraadt gevogelteproducten te verhitten om zo de consument te behoeden van een voedselvergiftiging, te wijzigen.

Het Raadgevend Comité van het Voedselagentschap heeft deze morgen tijdens zijn maandelijkse vergadering een affiche goedgekeurd. Deze affiche bevat een boodschap van het Raadgevend Comité luidend: "Eieren en vers gevogeltevlees op de Belgische markt zijn afkomstig van gezonde dieren. Slachtkippen worden zowel voor als na het slachten gekeurd volgens de Europese reglementering.".

Deze affiche is bedoeld voor de verkooppunten van gevogeltevlees of eieren. Het Raadgevend Comité beoogt met deze boodschap een duidelijk, eenvoudig en coherent signaal naar de consument.

Website van het Voedselagentschap is te raadplegen op www.favv.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here